Пікантна та корисна. Шість причин ввести аличу у свій раціон

6 серпня, 09:09
Алича є джерелом антиоксидантів та клітковини (Фото:farrinni / unsplash)

Алича є джерелом антиоксидантів та клітковини (Фото:farrinni / unsplash)

Розповідаємо, чим цей ранній предок сливи корисний для вашого здоров’я.

Алича, вона ж вишнева слива, була вперше виявлена в західному Тегерані, а також у горах Карадж в Ірані, але вони також є місцевими жителями Південно-Східної Європи, деяких регіонів Західної Європи та Азії. Сьогодні цей корисний плід поширений майже по всій планеті, адже є справді смачним, як у сирому вигляді, так і у вигляді різних соусів і джемів.

Відео дня

З давніх-давен народні цілителі вдавалися до аличі як до ефективних ліків. Протягом багатьох століть квіти, плоди й кісточки аличі використовували для позбавлення від багатьох недугів. Стародавні цілителі нічого не знали про унікальність хімічного складу цих кисло-солодких плодів, але були впевнені, що за допомогою аличі можна поліпшити травлення і кровообіг. Багатовіковий досвід показав, що ці плоди особливо корисні для майбутніх мам і людей похилого віку, а настій з квіток аличі допомагає відновити здоров’я нирок, печінки і чоловічої репродуктивної системи. Розповідаємо, чим іще корисний цей фрукт.

Алича — користь для здоров’я

1

Дієва для схуднення

АЛича має приблизно 40 ккал на 100 г і менше 1% жиру, що робить їх чудовим продуктом для здорового схуднення. Окрім того, вони забезпечують організм клітковиною, котра зменшує всмоктування жиру в кишечнику. Харчові волокна також сприяють контролю ваги завдяки ефекту ситості, котрий вони створюють.

2

Природні пребіотики

Пектин, чимало якого міститься в аличі, — це клітковина, неперетравлюваний рослинний матеріал, який залишається незмінним під впливом травних ферментів. Пектин сприяє ферментуванню в товстій кишці, вивільняючи корисні сполуки, які живлять там корисні бактерії. Ці пребіотичні властивості допомагають підтримувати здоров’я слизової оболонки товстої кишки, підтримують популяції корисних бактерій, які допомагають засвоювати поживні речовини з їжі та пригнічують ріст патогенних кишкових бактерій, сприяючи здоров’ю травлення.

3

Джерело вітаміну С для гарного імунітету

Стигла алича містить від 10% до 20% добової норми вітаміну С, тоді як незрілі фрукти можуть містити його в кілька разів більше. Вітамін С має сильну антиоксидантну дію та активно зменшує маркери запалення в організмі. Обмеження запалення регулює відповідь імунної системи, запобігаючи надмірній реакції, і є захисним фактором проти хронічних захворювань.

Однак незрілий плід також є природним джерелом лимонної кислоти, яка може викликати розлад шлунка, кислотний рефлюкс і погіршити стан наявного гастриту чи виразки шлунка.

4

Допомагає при запорах і геморої

В аличі міститься велика кількість клітковини, зокрема — пектину. У шлунково-кишковому тракті пектин переміщується в незмінному вигляді, але поглинає воду і стає гелеподібним, що допомагає пом’якшити випорожнення і позбавити від запорів. М’які випорожнення також означають менше навантаження, що може полегшити геморой.

5

Багата антиоксидантами

Дослідження показують, що алича має високий вміст антиоксидантів. Жовті сорти є джерелами каротину, тоді як фіолетові та червоні плоди містять від 4 до 6 різних типів антиоксидантів антоціанів. Щоб отримати максимальну кількість антиоксидантів варто їсти мінімально оброблені плоди зі шкіркою, котра є головним джерелом антоціанів.

6

Підтримує серцево-судинну систему

Як джерело клітковини, алича опосередковано допомагає знизити рівень ЛПНЩ (поганого) холестерину та сприяє хорошому здоров’ю серцево-судинної системи. Крім того, вони є надзвичайно багатим джерелом антиоксидантів, які знижують ризики серцево-судинних захворювань.

Додаткові властивості:

Загалом, вживання аличі може стати причиною значних покращень стану зору, шкіри та пам’яті, зниженню ризику хронічних захворювань, таких як рак, ожиріння, діабет 2 типу, серцево-судинні захворювання або дегенеративні захворювання нервової системи. Окрім того алича має протидіабетичну, протизапальну та навіть заспокійливу дію.

Як ввести аличу в раціон?

Найкраще споживати плоди свіжими, помитими, але мінімально обробленими. Від шкірки їх чистити не варто, щоб не втратити значну частину користі аличі. Ви можете додати аличу, наприклад, до пластівців, граноли, як декор до пирогів чи інших десертів. Алича може стати також чудовою начинкою для десертів.

Із аличі готують джеми, повидла, варення, часто лишаючи плоди цілими, та компоти, досить популярною є пікантна аджика чи кисло-солодкі соуси, котрі гарно смакують до м’яса та риби. Поєднуючи кислуваті плоди аличі з більш солодкими фруктами чи ягодами, можна приготувати досить смачну пастилу чи мармелад.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X