Ситно та корисно. Найкращі рецепти приготування та зберігання сала

Заготівля сала на зиму (Фото:depositphotos)
Заготівлю сала на зиму можна віднести до національної традиції. Готове до вживання у сирому вигляді воно не менш смачне після приготування.
Сало ідеально поєднується з багатьма стравами. Воно дає відчуття тривалого насичення і має лікувальні властивості.
Сало в розсолі холодним способом
Для приготування потрібно шматки до шести сантиметрів без сукровиці. Для отримання найсмачнішого результату — без м’ясних прожилок.
На 1 кг сала необхідно взяти 1 л води, близько 200 г солі, перець горошком, часник та лавровий лист на свій смак.
Варене сало з часником
Найсмачнішим виходить сало з м’ясними прожилками.
На 1 кг сала потрібно 1 л води, від 4 ложок солі (не бійтеся пересолити, сало не візьме зайву сіль), голівка часнику, спеції за смаком. Серед них можуть бути чорний перець, лавровий лист, базилік, гвоздика, коріандр, кмин, прованські трави.
У каструлю з водою додаємо сіль, спеції, порізані часточками зубчики часнику. У перемішаний розсіл додаємо шматки сала ( середня вага 200 г) і доводимо його до кипіння. Далі томимо на нижчій температурі ще сорок п’ять хвилин.
Наше сало готове, якщо легко протикається ножем. Виймаємо його з каструлі, шпигуємо зубчиками часнику, обертаємо харчовою плівкою або кладемо в пакет і прибираємо в холодильник на добу.
Для тривалого зберігання варене сало необхідно зберігати у морозилці.
Сало в цибулі, як копчене або сало в лушпинні цибулі
Для приготування делікатесу ідеально підходить черевина.
На 1 кг сала потрібно 1 л води, близько 100 г солі, одна-дві головки часнику, спеції за смаком, лушпиння цибулі ( перед приготуванням промити).
На дно каструлі укладається лушпиння цибулі. На нього кладемо цілісний шматок сала присипаний сіллю та спеціями. Далі сало «ховається» під шар лушпиння цибулі, заливається водою і доводиться до кипіння.
Охолоджене сало в розсолі прибираємо на добу в холодильник. Через добу дістаємо його з каструлі, просушуємо та натираємо заздалегідь приготовленою сумішшю зі спецій та давленого часнику.
Готові шматочки обертаємо харчовою плівкою або пергаментом і прибираємо на кілька годин у морозилку.
Не забуваємо діставати сало до столу заздалегідь, бажано за годину до вживання.
Сало у пакеті
Зварене в пакеті сало може бути як з м’ясною прожилкою, так і без неї.
На 1 кг сала потрібно кілька літрів води, 200 г солі (можна більше), спеції за смаком, целофановий пакет.
Розділяємо сало на шматочки вагою приблизно 200 г і ретельно натираємо кожен шматок сіллю та спеціями. Можна зробити дрібні надрізи, щоб допомогти спеціям і солі краще вбратися.
Обвалене сало складаємо в целофановий пакет ( краще з герметичною застібкою), зав’язуємо його та опускаємо в холодну воду. Після закипання води готуємо сало ще одну-дві години.

Після приготування сало в пакеті остигає в каструлі. Потім його необхідно дістати та додатково охолодити в холодильнику протягом декількох годин.
Щоб готове сало зберігалося довше, оберніть його пергаментом.
Сало мариноване
Для маринування чудово підходить очеревина.
На 1 кг сала необхідно взяти 1 л води, 150 г солі, 50 мл оцту ( 9%), спеції за смаком.
Помите, просушене та розділене на шматочки ( 200 г) сало щільно утрамбовується в банку або каструлю і заливається заздалегідь приготовленим остудженим розсолом.
Приготування розсолу не потребує особливих умінь. У каструлю з водою додаються спеції, сіль, часник та доводяться до кипіння. У киплячий розсіл вливається оцет, каструля відставляється остигати.
Залите розсолом сало в банці щільно закривається кришкою та ставиться в холодильник, де доходить не менше п’яти днів. Якщо ви маринували сало в каструлі, не забудьте встановити на нього гніт.
Готове сало необхідно дістати з розсолу, просушити та трохи підморозити перед подачею на стіл.