Для серця і фігури. Три факти про користь агрусу

19 липня 2019, 05:00
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Агрус — вид рослин сімейства агрусових, який активно вирощують в Україні. Його прийнято вживати в сирому вигляді, а також робити з нього джеми і варення.

Агрус — це поживні і дуже корисні плоди. Ягоди агрусу важать близько 3−6 грамів кожна. Вони відрізняються за кольором і можуть бути зеленими, жовто-білими, рожевими, червоними або темно-фіолетовими. Їх смак варіюється від терпкого до солодкого. З агрусу часто роблять джем, компот, варення.

Відео дня

Cорти агрусу

Агрус вирощують і продають в Україні. Його висаджують з середини жовтня до кінця листопада, а вже до літа він дає плоди. Популярні сорти агрусу:

  • Машенька;
  • Колобок (сорт з великими ягодами);
  • Карат — сорт з великими червоними ягодами і тонкою шкіркою;
  • Зелений дощ;
  • Інвікта;
  • Садко — великі ягоди, хороша врожайність;
  • сорт Смарагдовий — ранній і зимостійкий;
  • Красень (головна особливість — відсутність колючок);
  • Малахіт — великі ягоди з малахітовим відтінком.

В Україні закривають агрус на зиму, роблять з нього джеми. Незвичайним і смачним виходить варення з агрусу. А ось вино з агрусу має досить специфічний смак, який явно сподобається не всім.

Варення з агрусу з апельсином

Складові:

1 кг агрусу

1 кг цукру

1 апельсин (можна більше, за смаком)

Агрус помийте, очистіть від хвостиків. Помийте апельсини, розріжте на кілька частин, приберіть кісточки. Пропустіть через м’ясорубку ягоди і апельсини разом з шкіркою.

Засипте цукром і доведіть до кипіння помішуючи, щоб варення не пригоріло. Дайте настоятися і охолонути кілька годин. Другий раз проваріть хвилин 10−15 і розлийте по банках.

depositphotos
Фото: depositphotos

Агрус: користь

Агрус низькокалорійний і жирний, в ньому міститься багато корисних речовин. 150 г агрусу містить 66 ккал.

1. Високий вміст клітковини при низькому вмісті калорій

Ви можете з'їсти велику порцію плодів, не споживаючи занадто багато калорій. Крім того, дослідження показують, що вживання в їжу ягід може сприяти зниженню ваги і зменшувати загальну кількість калорій. Також плоди містять корисний вітамін С. Агрус захищає організм від ожиріння, хвороб серця, діабету другого типу і деяких видів раку.

2. Користь для серця

Якщо дотримуватися дієти, багатої агрусом, знижується ризик серцевих захворювань. Агрус містить поживні речовини, які сприяють здоров’ю серця, в тому числі антиоксиданти і калій.

3. Легко додати в свій раціон

Для максимальної користі для здоров’я найкраще споживати агрус в натуральному свіжому вигляді. Смак ягід варіюється від досить кислого до відносно солодкого, трохи схожого на злегка недозрілий виноград. Чим зріліший плід, тим солодшим він стає.

Перед тим як з'їсти ягоди, ви повинні вимити і підготувати їх. Їх можна їсти як закуску, додавати у фруктовий салат, йогурти і різні літні салати. Агрус також використовується в приготованих і запечених стравах, таких як пироги, чатні, компот, джеми.

агрус (Фото: pixabay.com)
агрус / Фото: pixabay.com

Агрус: рецепти

Тарт з агрусом

Складові:

Для начинки

100 г агрусу

30 г цукрової пудри

225 мл вершків

12 г імбиру, тонко нарізаного

105 г цукрової пудри

5 яєць

Для тіста

150 г вершкового масла

375 г борошна

3 яйця

150 г цукрової пудри

Дрібка солі

Для сорбету

250 г агрусу

250 г імбирного пива

100 г цукрової пудри

100 г рідкої глюкози (можна використовувати рідкий мед)

Приготування:

Спочатку зробіть сорбет, помістивши агрус в каструлю з імбирним пивом, цукром і глюкозою. Доведіть до кипіння і варіть 4−5 хвилин. Перебити суміш у блендері до однорідного стану, потім пропустіть через дрібне сито і дайте охолонути. Перемішайте суміш в морожениці. Коли вона буде готова, перенесіть сорбет в морозостійкий контейнер і заморозьте до готовності до подачі.

Розігрійте духовку до 180°. Щоб зробити тісто, додайте олію в борошно і перетріть. Збийте три яйця і цукор разом, додайте сіль. Змішайте з борошном і приготуйте тісто. Не вимішуйте занадто сильно. Залиште в холодильнику на 1 годину. Розкатайте тісто до товщини ¼ см. Викладіть на спеціальні формочки для випічки, 7−8 хвилин, дайте охолонути.

Покладіть аґрус на деко, посипте 30 г цукру і залиште в духовці протягом 20 хвилин або до готовності. Злийте сік і подрібніть ягоди. Змішайте вершки і нарізаний імбир в каструлі і доведіть до кипіння. Відокремте жовток від 1 з 5 яєць, що залишились, і збийте інші 4 цільних яйця і цукор, що залишився, потім залийте яйця гарячим кремом і знову збийте.

Помістіть попередньо приготоване тісто в формах на деко, а потім акуратно вилийте в формочки суміш заварного крему. Зменшіть температуру в духовці до 170° і випікайте протягом 25−30 хвилин, поки начинка не стане твердою всередині і верх не стане золотисто-коричневим.

Нанесіть трохи цукрової пудри на кожен пиріг. Прикрасьте кожен тарт нарізаним агрусом і сорбетом.

Чатні з агрусу з сиром

Чатни из крыжовника (Фото: depositphotos)
Чатни из крыжовника / Фото: depositphotos

Чатні - гострий індійський соус, який подають з різними закусками.

Складові:

250 г замороженого агрусу

200 г чорносливу без кісточок

50 мл рослинного масла

2 ½ чайних ложки суміші індійських спецій

1 чайна ложка насіння фенхелю

¾ ч.л. насіння кмину

2 чорних кардамону

300 г білої цибулі, нарізаного

3 гвоздики

30 г імбиру

30 г часнику

Порошок чилі ¾ ч. Л.

1 чайна ложка меленого коріандру

¾ ч.л. меленої куркуми

120 г цукру

75 мл білого винного оцту

75 мл води

Маленькі хрусткі хлібці

Приготування:

Розігрійте рослинне масло в сковороді на середньому вогні. Додайте до сковороди спеції, фенхель, насіння кмину, гвоздику і чорний кардамон і смажте до появи аромату, потім додайте нарізану цибулю і смажте до золотистого кольору.

Поки цибуля смажиться, додайте часник і імбир в кухонний комбайн з невеликою кількістю води, щоб вийшла паста. Додайте в сковороду і готуйте ще 5 хвилин. Додайте мелений перець чилі, мелений коріандр і куркуму разом з замороженим агрусом і чорносливом.

Добре перемішайте, потім додайте цукор, білий винний оцет і воду. Доведіть до кипіння, готуйте близько 30 хвилин або до утворення густої консистенції, що нагадує чатні.

Зніміть з вогню і дайте охолонути. Розділіть на невеликі порції і зберігайте в закритому вигляді при кімнатній температурі протягом 4−6 місяців. Охолодіть і подавайте з різними видами сирів і хрусткими хлібцями.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X