Гостра, з помідорами та смородинова. Три рецепти приготування аджики

17 липня 2020, 02:00

Аджика — традиційна абхазька приправа у вигляді пасти, яка багатьом полюбилася та стала популярна в усьому світі, отримуючи нові варіації.

Літній період заготовок на зиму триває. На черзі улюблена всіма соус-приправа аджика. Це слово абхазького походження й означає «сіль». В оригіналі таку суміш приправ називають «апирпил-джік», що означає «перцева сіль» або «аджіктцатца» - «сіль, перетерта з чимось». Тоді як слово «аджика» закріпилося за пряним, гострим кисло-солодким соусом.

Відео дня

Розповідаємо, як приготувати аджику на будь-який смак: від класики до незвичайних рецептів.

Традиційна грузинська гостра аджика

Інгредієнти:

  • 500 г гострого перцю
  • 200 г часнику
  • 250 г кінзи
  • 100 г волоських горіхів
  • 30 г хмелі-сунелі
  • 3 ч. л. сушеного чебрецю
  • 170 г солі

Приготування:

Перець і часник почистіть (насіння перцю за бажанням можна залишити для більшої гостроти) та подрібнити. Далі по черзі подрібніть в блендері кінзу та горіхи (до консистенції борошна), а потім додайте їх до перцю. Після цього додати чебрець, хмелі-сунелі та сіль і добре перемішати всю суміш.

Наступний крок - дайте аджиці настоятися 2-3 дні за кімнатної температури, періодично помішуючи соус, щоб з нього вийшла зайва волога. А потім просто розкладіть її по банках і куштуйте.

Аджика з томатами

Інгредієнти:

  • 500 г томатів
  • 500 г гострого перцю
  • 1,5 головки часнику
  • сіль і спеції за смаком

Приготування:

Зробіть із томатів однорідне пюре, пропустивши їх через м'ясорубку або подрібнивши в блендері. Отриману масу поставте на плиту, а паралельно подрібніть перець і часник. Коли томатне пюре закипить, посоліть його та додайте часник, перець і за бажанням спеції. Дайте масі покипіти близько 8 хвилин і знімайте з вогню.

Готову аджику розливають по банках і за бажанням закручують, після чого загортають у ковдру, щоб соус і банки остаточно охололи.

Смородинова аджика

Інгредієнти:

  • 1 скл. чорної смородини
  • 3 зубчики часнику
  • 1 пучок петрушки
  • 1 пучок кропу
  • 2 ч. л. солі
  • цукор за смаком
  • перець за смаком

Приготування:

Промийте та висушіть ягоди, а потім помістіть їх у блендер. Додайте туди ж розрізаний на кілька частин часник, порізану зелень і добре перемішайте в блендері до однорідної маси. Потім посоліть, додайте за смаком сіль, перець й інші спеції та ще раз перемішайте в блендері. Усе, смородинова аджика готова.

Смачного!

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X