Зволожують та рятують від зморшок. Сім корисних властивостей абрикосів

20 липня, 20:20
Абрикоси багаті на антиоксиданти (Фото:nadya spetnitskaya / unsplash)

Абрикоси багаті на антиоксиданти (Фото:nadya spetnitskaya / unsplash)

У розпал сезону цього фрукта даруємо вам добірку причин їсти ще більше цих плодів.

Абрикоси (Prunus armeniaca) — плоди, також відомі як вірменські сливи. Вони надзвичайно поживні та мають багато переваг для здоров’я, наприклад покращують травлення та здоров’я очей.

Відео дня

Ввести абрикоси в свій раціон дуже просто. Як свіжі, так і сушені плоди — це швидкий і смачний перекус або доповнення до улюбленої страви, наприклад, граноли, йогурту, пирогів чи навіть м’яса.

nati melnychuk / unsplash
Фото: nati melnychuk / unsplash

Чим корисні абрикоси

1.

Поживні та низькокалорійні

Абрикоси дуже поживні і містять багато необхідних вітамінів і мінералів. Найкраще їсти абрикоси цілими й неочищеними, оскільки в шкірці міститься велика кількістю клітковини та поживних речовин.

2.

Високий вміст антиоксидантів

Абрикоси є чудовим джерелом багатьох антиоксидантів, включаючи бета-каротин і вітаміни A, C і E. Ба більше, вони містять велику кількість флавоноїдів, які запобігають багатьом хворобам, включаючи діабет і серцеві захворювання. Ці антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які пошкоджують клітини та викликають окислювальний стрес, що пов’язаний з ожирінням і багатьма хронічними захворюваннями серця.

3.

Сприяють здоров’ю очей

Абрикоси можуть похвалитися кількома сполуками, які необхідні для підтримання здоров’я очей, включаючи вітаміни А та Е. Вітамін А відіграє важливу роль у запобіганні курячої сліпоти, захворювання, спричиненого відсутністю світлових пігментів у ваших очах, тоді як вітамін Е є жиророзчинним антиоксидантом, який потрапляє безпосередньо в очі, щоб захистити їх від пошкодження вільними радикалами.

4.

Можуть покращити здоров’я шкіри

Основними причинами появи зморшок і пошкодження шкіри є фактори навколишнього середовища, такі як сонячні промені, забруднення та сигаретний дим. При цьому боротися з деякими пошкодженнями шкіри можна за допомогою здорової дієти, повної антиоксидантів, які містять абрикоси.

Вітаміни С і Е, які містяться в цьому фрукті, захищають від пошкодження ультрафіолетом і забруднювачів навколишнього середовища, нейтралізуючи вільні радикали. Окрім того, вітамін С сприяє утворенню колагену, який надає шкірі міцність і еластичність, тож дієта з високим вмістом цього вітаміну запобігає появі зморшок.

Бета-каротин, ще одна поживна речовина абрикоса, може захистити від сонячних опіків. У 10-тижневому дослідженні прийом добавок бета-каротину знизив ризик сонячних опіків на 20%.

lum3n/unsplash
Фото: lum3n/unsplash

5.

Сприяє здоров’ю кишечника

В абрикосах особливо багато розчинної клітковини, яка важлива для підтримки нормального рівня цукру в крові та холестерину. Крім того, клітковина затримує рух їжі через травний тракт і живить корисні кишкові бактерії. У свою чергу, здоровіший мікробіом кишечника пов’язаний із меншим ризиком ожиріння.

6.

Високий вміст калію

Абрикоси містять багато калію, мінералу, який відповідає за надсилання нервових сигналів, регулювання м’язових скорочень і балансу рідини. Оскільки калій тісно взаємодіє з натрієм для підтримки балансу рідини, достатнє споживання може допомогти запобігти здуття живота та підтримувати здоровий артеріальний тиск.

Аналіз 33 досліджень показав, що дієта, багата калієм, значно знизила артеріальний тиск і призвела до зниження ризику інсульту на 24%.

7.

Дуже зволожує

Як і більшість фруктів, абрикоси мають природний високий вміст води, яка може допомогти регулювати артеріальний тиск, температуру тіла, здоров’я суглобів і частоту серцевих скорочень.

Оскільки більшість людей п’ють недостатньо води, вживання свіжих фруктів може допомогти вам задовольнити щоденні потреби організму.

Більше того, вживання абрикосів може бути простим способом заповнити втрату води та електролітів після фізичних вправ, оскільки цей фрукт містить велику кількість води та калію.

Показати ще новини
Радіо НВ
X