Сонячний фрукт. Чим корисні абрикоси і як приготувати варення

1 липня 2020, 05:18

Липень — розпал сезону яскраво-помаранчевих солодких абрикосів. Чим фрукт корисний для організму і як приготувати варення за класичним рецептом?

Дерево абрикос відносять до роду Слива сімейства Рожевих. Плоди дерева абрикос мають насичено жовтий або помаранчевий колір, завдяки вмісту в них каротиноїдів. Форма плоду — кістянки — невелика і округла. М’якоть може бути соковитою і солодкою або сухуватою.

Відео дня

За однією з версій, батьківщиною абрикоса вважають Китай, за іншою версією — це Вірменія. Зараз найбільше абрикосів вирощують в Туреччині, Італії, Узбекистані, Алжирі та Ірані.

Чим корисні абрикоси?

Абрикоси містять вітаміни А і С, яблучну, винну і лимонну кислоту, сахарозу, глюкозу, а також калій, кальцій, магній, фосфор, залізо.

Абрикоси рекомендують їсти при недокрів'ї та серцево-судинних захворюваннях.

Абрикосовий сік має антибіотичну активність, допомагаючи впливати на шкідливі бактерії.

Плоди абрикоса є низькокалорійними, тому фрукт рекомендують вживати на дієтичному харчуванні. Однак людям з цукровим діабетом слід обережно вживати абрикоси через високий вміст цукру в плодах.

Що приготувати з абрикосів?

unsplash
Фото: unsplash

Абрикоси дуже активно використовують в кулінарії - варять варення, джеми, компоти і соки, консервують, готують цукати, пироги, цукерки і випікають печиво, а також роблять різні лікери, вина і горілку. Абрикоси також висушують, щоб отримати один із найпопулярніших сухофруктів — курагу і урюк. Абрикосові кісточки використовують для приготування франжипану.

Варення з абрикосів: рецепт

Для приготування варення нам знадобиться 1 кг твердих фруктів і 1 кг цукру. Абрикоси поділяємо навпіл і виймаємо кісточки. Викладаємо абрикоси в каструлю, засипаємо цукром і акуратно перемішуємо. Залишаємо каструлю з фруктами на ніч, щоб абрикоси пустили сік. На наступний день потрібно закип’ятити варення і проварити близько 5 хв, постійно помішуючи. Після чого залишаємо варення холонути. Далі знову потрібно закип’ятити, відразу ж вимкнути варення і залишити до повного охолодження. І третій раз закип’ятити, відразу ж вимкнути і розлити варення по стерилізованим банкам.

Instagram - grenache_rose
Фото: Instagram - grenache_rose

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X