«Дуже хочеться олів'є - це до психолога». Дев’ять ідей для новорічного меню від Євгена Клопотенка

20 грудня 2021, 12:52

Якщо дуже хочеться олів'є на Новий рік, то варто відвідати психолога, жартує кулінарний експерт Євген Клопотенко. Для приготування салату ресторатор радить відмовитися від купівлі майонезу, а ще — запекти овочі, а не відварювати їх.

Що приготувати на рік Тигра та якими незвичними поєднаннями здивувати рідних та друзів, Клопотенко розповів на Радіо НВ.

Євген Клопотенко

Кулінарний експерт, шеф-кухар, ресторатор

В Китаї, згідно з правилами, не можна їсти тварину, яка є символом цього року, тому цей рік буде без тигра.

Відео дня

Останні декілька років люди відмовляються від майонезних салатів. Це те, що я пропагую, тому навіть не знав, що [порадити].

В минулому році я [пропонував] українізацію: виступав за те, щоб ми ставили [на стіл] шпундри, верещаки і гамули. У цьому році я вирішив трішки по-іншому — розробив салати з тих інгредієнтів, які ми можемо купити в магазині.

Дев’ять ідей новорічних страв

1. Салат з картоплею, язиком і соусом чімічурі

До свинячого язика раніше ставився дивно. Втім, якщо його поєднати з картопелькою, додати трішки оцту, взяти всю зелень, яка є вдома (кріп, петрушка), перебити блендером і зробити однорідний соус, то виходить салат з картоплею, язиком і соусом чімічурі. Звучить непогано.

Детальний рецепт салату.

2. Олів'є

Якщо дуже хочеться олів'є - це до психолога. Жартую! Можна ті ж інгредієнти запекти. Поєднати запечені моркву, картоплю, індичку з домашнім майонезом і квашеними огірками. Виходить той же смак, але сучасний, новий.

П’ять альтернатив салату Олів'є.

3. Індичка в рукаві

Індичку можна запекти зі сметаною в рукаві. Потім нарізати, додати трішки сухариків, міксу салатів або просто моркви і це все гарно залити олією з лимоном. Готово! У крайньому разі, олію можна замінити домашній майонез, якщо засумували.

Рецепт ніжної буженини з індички.

4. Запечена скумбрія

Якщо ми говоримо про рибку, то я раджу звичайнісіньку скумбрію. Вона популярна, її можна використовувати як основу для всього іншого.

Нарізаємо цибулю, наливаємо на пательню яблучного оцту одну столову ложку. Смажимо цибулю з оцтом. Потім зверху на це викладаємо скумбрію і запікаємо в духовці. Більше не потрібно нічого. Це найкраща скумбрія в житті.

Подробиці приготування ароматної запеченої скумбрії.

5. Кисло-солодкий короп

На пательню викладаємо багато лимонів (десь 4 шт), трішки фенхелю або петрушки. На все це кладемо коропа. Рибу змащуємо медом і соєвим соусом. Запікаємо хвилин 30−40. До речі, раніше в українській традиції коропа готували з медом. Він буде ніжний, кисло-солодкий, ароматний.

Інші новорічні страви з рибою.

6. Не бутерброд з ікрою

Якщо хочеться незвичайного, то можна приготувати червону ікру — без неї новий рік не прийде, це всі прекрасно знають.

[Рецепт простий] - на хурму кладемо червону ікру, а зверху — листочок кінзи. Якщо не любите кінзи, то петрушку. Це буде ідеальна нова закуска. Поєднання просто ваууу.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Схожий рецепт — мініпанкейки з авокадо та ікрою.

7. Крем-паштет з курячої печінки

Курячу печінку обсмажити з цибулею та морквою. Потім додати крем-сир Філадельфія. Перебити все у блендері. Печінка стає схожою на крем — це божественно.

У страву можна додати 70 мл коньяку.

8. Сало

Якщо треба якесь дивне поєднання, то [подавайте на стіл] сало з грушею — це теж дуже незвично, круто і по-новому.

Ще один незвичний рецепт — запечений інжир з салом.

9. Десерт

Наполеон готувати заморочливо, тому я пропоную зробити такий десерт.

Купуємо листкове тісто. Вирізаємо шість квадратиків, випікаємо в духовці. А потім робимо будь-який крем. Найпростіший — це згущене молоко перебите з вершковим масло. Цим кремом перемазуємо коржі, кладемо один на один, додаємо трішки варення. Хвилин 30 — і буде «наполеон». Варення краще брати те, що пропадає. Якщо такого немає, можна купити вишневе з лимонною цедрою або яблучне з маком та ромом. Можна експериментувати.

Інші страви з листкового тіста.

Показати ще новини
Радіо NV
X