«Дуже хочеться олів'є - це до психолога». Дев’ять ідей для новорічного меню від Євгена Клопотенка
Якщо дуже хочеться олів'є на Новий рік, то варто відвідати психолога, жартує кулінарний експерт Євген Клопотенко. Для приготування салату ресторатор радить відмовитися від купівлі майонезу, а ще — запекти овочі, а не відварювати їх.
Що приготувати на рік Тигра та якими незвичними поєднаннями здивувати рідних та друзів, Клопотенко розповів на Радіо НВ.
Євген Клопотенко
В Китаї, згідно з правилами, не можна їсти тварину, яка є символом цього року, тому цей рік буде без тигра.
Останні декілька років люди відмовляються від майонезних салатів. Це те, що я пропагую, тому навіть не знав, що [порадити].
В минулому році я [пропонував] українізацію: виступав за те, щоб ми ставили [на стіл] шпундри, верещаки і гамули. У цьому році я вирішив трішки по-іншому — розробив салати з тих інгредієнтів, які ми можемо купити в магазині.
Дев’ять ідей новорічних страв
1. Салат з картоплею, язиком і соусом чімічурі
До свинячого язика раніше ставився дивно. Втім, якщо його поєднати з картопелькою, додати трішки оцту, взяти всю зелень, яка є вдома (кріп, петрушка), перебити блендером і зробити однорідний соус, то виходить салат з картоплею, язиком і соусом чімічурі. Звучить непогано.
2. Олів'є
Якщо дуже хочеться олів'є - це до психолога. Жартую! Можна ті ж інгредієнти запекти. Поєднати запечені моркву, картоплю, індичку з домашнім майонезом і квашеними огірками. Виходить той же смак, але сучасний, новий.
П’ять альтернатив салату Олів'є.
3. Індичка в рукаві
Індичку можна запекти зі сметаною в рукаві. Потім нарізати, додати трішки сухариків, міксу салатів або просто моркви і це все гарно залити олією з лимоном. Готово! У крайньому разі, олію можна замінити домашній майонез, якщо засумували.
Рецепт ніжної буженини з індички.
4. Запечена скумбрія
Якщо ми говоримо про рибку, то я раджу звичайнісіньку скумбрію. Вона популярна, її можна використовувати як основу для всього іншого.
Нарізаємо цибулю, наливаємо на пательню яблучного оцту одну столову ложку. Смажимо цибулю з оцтом. Потім зверху на це викладаємо скумбрію і запікаємо в духовці. Більше не потрібно нічого. Це найкраща скумбрія в житті.
Подробиці приготування ароматної запеченої скумбрії.
5. Кисло-солодкий короп
На пательню викладаємо багато лимонів (десь 4 шт), трішки фенхелю або петрушки. На все це кладемо коропа. Рибу змащуємо медом і соєвим соусом. Запікаємо хвилин 30−40. До речі, раніше в українській традиції коропа готували з медом. Він буде ніжний, кисло-солодкий, ароматний.
Інші новорічні страви з рибою.
6. Не бутерброд з ікрою
Якщо хочеться незвичайного, то можна приготувати червону ікру — без неї новий рік не прийде, це всі прекрасно знають.
[Рецепт простий] - на хурму кладемо червону ікру, а зверху — листочок кінзи. Якщо не любите кінзи, то петрушку. Це буде ідеальна нова закуска. Поєднання просто ваууу.

Схожий рецепт — мініпанкейки з авокадо та ікрою.
7. Крем-паштет з курячої печінки
Курячу печінку обсмажити з цибулею та морквою. Потім додати крем-сир Філадельфія. Перебити все у блендері. Печінка стає схожою на крем — це божественно.
У страву можна додати 70 мл коньяку.
8. Сало
Якщо треба якесь дивне поєднання, то [подавайте на стіл] сало з грушею — це теж дуже незвично, круто і по-новому.
Ще один незвичний рецепт — запечений інжир з салом.
9. Десерт
Наполеон готувати заморочливо, тому я пропоную зробити такий десерт.
Купуємо листкове тісто. Вирізаємо шість квадратиків, випікаємо в духовці. А потім робимо будь-який крем. Найпростіший — це згущене молоко перебите з вершковим масло. Цим кремом перемазуємо коржі, кладемо один на один, додаємо трішки варення. Хвилин 30 — і буде «наполеон». Варення краще брати те, що пропадає. Якщо такого немає, можна купити вишневе з лимонною цедрою або яблучне з маком та ромом. Можна експериментувати.