Від Романа до Йордана. 12 страв Євгена Клопотенка взяли участь в арт-проєкті до Різдва

6 січня, 12:25
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Кожен з учасників втілив у своїй роботі улюблену традиційну страву (Фото:Надано пресс-службою Євгена Клопотенка)

Кожен з учасників втілив у своїй роботі улюблену традиційну страву (Фото:Надано пресс-службою Євгена Клопотенка)

Кулінарний експерт долучився до мистецького проєкту, що об'єднав митців ідеєю відтворення дванадцяти страв різдвяного столу.

Започаткований ще у 2010 році групою українських митців зі Львова — Олею Кравченко, Ярославою Ткачук, Олею Пильник, Уляною Нищук та Остапом Лозинським — проєкт «Від Романа до Йордана» має на меті презентувати українські різдвяні традиції у різних мистецьких жанрах.

Відео дня

Цього року проєкт об'єднав митців ідеєю відтворення дванадцяти страв різдвяного столу. Кожен з учасників втілив у своїй роботі (живопис, графіка, текстиль тощо) улюблену традиційну страву, яку готували у його родині на Святвечір.

В свою чергу Євген Клопотенко приготував всі дванадцять страв і поділився рецептами з читачами свого сайту, щоб українці дізналися більше про традиції святкування Різдва.

«Цим проєктом я хочу нагадати українцям про їхні традиції, — каже Євген Клопотенко. — Тепер кожна родина може приготувати ці страви. Хтось відновити у пам’яті забуте, хтось вперше доторкнутися та відчути всю магію нашої культури».

  • Андрій Винничок зобразив для проєкту різдвяні медівнички
  • Анна Атоян — голубці з грибами
  • Зоряна Опанащук надихнулась борщем та цісарькими пирогами
  • Мар’ян Пиріг створив тарілку з зображенням улюблених маринованих грибочків
  • Наталя Русецька зобразила тушковану капусту з грибами та фасолею
  • Юлія Долинська зобразила першу фасолину, яка завжди найсмачніша
  • Оля Кравченко візуалізувала різдвяний борщ з вушками, який є щороку на різдвяному столі у кожній родині
  • Остап Лозинський вирішив показати «останній пампух» з начинкою з трояндового варення
  • Роман Зілінко та Уляна Нищук обрали рибні страви — коропа по-єврейськи та оселедець, вимочений у молоці
  • Ярослава Ткачук та Данило Мовчан обрали обов’язкові для кожного різдвяного столу кутю та узвар.

Оселедець, вимочений у молоці

Інгредієнти:

  • 500 г філе солоного оселедця
  • 500 мл молока
  • 5 картоплин середнього розміру
  • 1 червона цибуля
  • 3 ст. л. соняшникової олії
Ульяна Нищук, Риба 2021 р. (дошка, левкас, золочення, темпера) (Фото: klopotenko.com)
Ульяна Нищук, Риба 2021 р. (дошка, левкас, золочення, темпера) / Фото: klopotenko.com

Приготування:

Візьміть 500 г філе солоного оселедця, викладіть у миску та залийте молоком. Поставте у холодильник на 1 годину. Вимочування в молоці прибере зайву сіль із риби та зробить її смак ніжнішим.

Доки вимочується оселедець, відваріть 5 картоплин однакового розміру, додавши соняшникову олію, щоб овоч не розварився. Перевірити готовність картоплі можна, проткнувши її тонким ножем. Якщо ніж входить легко — картопля готова.

Злийте воду з картоплі та дайте охолонути. Щоб прискорити цей процес, каструлю з картоплею можна винести на балкон, накривши кришкою.

Коли картопля охолола, наріжте її кільцями, не очищаючи. Філе оселедця дістаньте з молока, промокніть паперовим рушником і наріжте шматочками. Викладіть на картоплю.

Очистіть червону цибулю, наріжте кільцями або півкільцями та викладіть на оселедець. Страву полийте ароматною олією.

Смачного!

Євген Клопотенко повторив усі страви та поділився рецептами на своєму сайті klopotenko.com.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X