12 столиків і черга на три місяці: Кращий ресторан світу Osteria Francescana

23 липня 2018, 11:50

Всього 12 столиків, черга на три місяці, ідеальний сервіс, а кожне блюдо - історія, розказана за допомогою класичної італійської кухні з домішкою молекулярного та гастрономічного креативу. Це Osteria Francescana в регіоні Емілія-Романья, кращий ресторан світу.

Починаючи з 2011 року невеликий Osteria Francescana, що має три зали і всього 12 столиків, ні разу не залишав першу п'ятірку 50 Best, намагаючись вирватися в лідери. Нарешті в 2016-му він став першим італійським рестораном на чолі списку і через два роки затвердив свої позиції.

Відео дня

Свою другу статуетку з рук укладачів The World's 50 Best Restaurants, одного з найбільш авторитетних глобальних ресторанних рейтингів, шеф Массімо Боттура отримав 19 червня на урочистій церемонії в Більбао.

"Тривале перебування в топі свідчить про креативність Массімо Боттури і [його дружини] Лари Гілмор, а також про злагодженість їх команди", - говорить НВ Вільям Дрю, головний редактор рейтингу 50 Best.

Подружжя заснувало ресторан в центрі італійського регіону Емілія-Романья 20 років тому і разом привело його до успіху. Крім першого місця в 50 Best, Osteria Francescana може похвалитися трьома зірками гіда Мішлен - всесвітньо відомого рейтингу, який щорічно публікує французький виробник автомобільних шин Michelin. Третю зірку, якою мішленівське журі відзначає найбільш висококласні ресторани, гідні окремої подорожі, заклад Боттури отримав у 2012 році.

Переосмислення класичних рецептів італійської кухні через призму сучасного мислення та кулінарну творчість якраз і принесли успіх ресторану Боттури, вважають в 50 Best. "У Osteria Francescana італійські традиції та продукти змішуються з креативним і культурним модернізмом", - описує стиль італійського шеф-кухаря Дрю.

Перші п'ять років заклад не користувався популярністю: місцева консервативна публіка прийняла в штики сміливу гру молодого шефа з традиціями італійської кухні. Ресторан опинився на межі закриття, але Боттура не опустив рук. Разом з дружиною, американкою Гілмор, він продовжив експериментувати, і нарешті йому вдалося переломити ставлення публіки. Сьогодні на рахунку Osteria Francescana - чимало захоплених відгуків від іменитих шеф-кухарів, критиків і гостей з усього світу. Число бажаючих відвідати ресторан постійно зростає; бронювати столик тут доводиться не менше ніж за три місяці.

Ресторан працює з вівторка по суботу, приймаючи гостей двічі в день: в обід і ввечері. Кожна трапеза займає близько трьох годин. Ціни в кращому ресторані світу вище середнього рівня топ-10 закладів: дегустаційне меню з 10 страв обходиться відвідувачеві в €250.

Гостей саджають за столики з ідеально випрасуваними білосніжними скатертинами і до блиску відполірованими срібними приборами. Тут переконані: італійська гостинність криється в деталях.

Боттура готує з локальних продуктів і за допомогою своїх страв намагається розповісти відвідувачам про рідний регіон. Наприклад, Адріатичну юшку в Osteria Francescana подають в пирозі, випеченому в формі піратського корабля, який наповнений морськими равликами, молюсками і синіми омарами. Ця страва, за задумом Боттури, оповідає про сезонність, подорожі й місцеву берегову лінію.

Щоб розповісти історію створення знаменитого італійського сиру пармезан, Боттура придумав страву П'ять поколінь Парміджано Реджано в п'яти різних структурах і температурах. За словами самого шефа, в цій кулінарній фантазії він спробував зобразити відрізки часу, з яких складається процес дозрівання сиру.

Сюжети для своїх страв Боттура черпає не тільки в історії та традиції рідного регіону, але і в повсякденному житті. Наприклад, коли кухар випадково впустив десерт, у креативного шефа народилася ідея відтворити результат цього інциденту на тарілці. Так з'явилося блюдо Упс! Я впустив лимонний тарт.

"Массімо Боттура - Джимі Хендрікс серед італійських шеф-кухарів", - характеризує колегу Маріо Баталі, американський кухар, ведучий телешоу і письменник.

Читайте повну версію матеріал в свіжому номері журналу Новое Время - №26 від 19 липня 2018 року

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X