Рейтинг НВ. Експерти і критики визначили Топ-10 найкращих ресторанів Києва
Журнал НВ називає Топ-10 ресторанів Києва, які увійшли до списку Топ-100 найкращих ресторанів України.
У переліку нижче найкращі київські ресторани ранжовані відповідно до оцінок 80 експертів — рестораторів, гастрокритиків та керівників компаній. Декілька закладів розділили місця, оскільки набрали однакову кількість балів.
1. Vino e Cucina
Адреса: вул. Січових Стрільців, 82
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська
У черговому італійському закладі ставку зробили на п’янкі вина — солідна енотека разом із сирною кімнатою розмістилися на цілому поверсі трирівневої ресторації. Колекція налічує понад 1.000 різновидів вин з усієї планети, а також 100 марок шампанського і 50 сортів граппи. Ще один поверх займає піцерія з дров’яною піччю, а над нею — основна зала ресторану, де подають вишукані страви від шефа.
2−3. Улюблений дядя
Адреса: вул. Паньківська, 20
Середній чек: 650 грн
Кухня: східна
У цьому ресторані сповідують еклектику як естетичну, так і гастрономічну. Тому меню більш схоже на вибухову суміш східних страв із Марокко, Ізраїлю, Іраку, Єгипту, Туреччини та Греції. Ліванське табуле чудово співіснує в меню із турецькими бурекасами, а палестинський бабагануш уживається із марокканською пітою з мізками.
2−3. Catch
Адреса: вул. Володимирська, 12
Середній чек: 1.500 грн
Кухня: рибний ресторан
Назва однієї з наймодніших гастрономічних локацій столиці перекладається як «улов», і тому неважко здогадатися, де в місті слід шукати страви з найсвіжіших морепродуктів. У меню елітного проєкту мережі La Famiglia — 15 позицій риби, 8 видів устриць, 200 видів ігристих та 120 видів білих вин.
4−5. Остерія Пантагрюель
Адреса: вул. Миколи Лисенка, 1
Середній чек: 700 грн
Кухня: італійська
Перший заклад сім'ї Ресторанів Гусовських вважається альма-матер італійської кухні в Києві. За 20 років існування в Пантагрюелі довели приготування італійської класики до ідеалу і тепер експериментують із формами та смаками. У меню з-поміж домашніх паст і ризото з’явилися сміливі страви від шефа — динний сорбет із чипсами з прошуто, тепла закуска з білою квасолею й тунцем конфі, а також морські гребінці з кремом із цвітної капусти.
4−5. Eastman
Адреса: вул. Велика Васильківська, 85 / 87
Середній чек: 650 грн
Кухня: азійська
Нове модне місце на гастрономічній карті Києва — останнє надбання мережі First Line Group, яку розвиває ресторатор Дмитро Запорожець. Ресторан азійської ф’южн-кухні в індустріальному стилі вражає авторськими інтерпретаціями кухні Близького й Далекого Сходу від індійського карі до японського рамена.
6−8. Lucky Restaurant Vinoteque
Адреса: вул. Мечникова, 9
Середній чек: 700 грн
Кухня: європейська
Авторське меню шеф-кухаря та гастромандрівника Володимира Ярославського рясніє стравами з усього світу — від поживних італійських до витончених французьких. Трюфель-бургер, пюре з пастернаку та язик теляти тут готують винятково з фермерських продуктів.

6−8. Bigoli
Адреса: Кловський узвіз, 7а
Середній чек: 650 грн
Кухня: італійська
Два гастрономічні кити італійської ресторації мережі La Famiglia — домашня паста та сирний моцарела-бар. Свіжу страчателу, бурату та буфало тут подають до власноруч приготованої шефом пасти біголі з качкою, морепродуктами, кроликом та білими грибами. Візитівка ресторану — велика колекція оливкової олії з ексклюзивними купажами з різних регіонів Італії.
6−8. BEEF meat & wine
Адреса: вул. Шота Руставелі, 11
Середній чек: 1.000 грн
Кухня: м’ясний ресторан
Дизайн ресторану в серці столиці навпроти синагоги Бродського розробив професор архітектури Колумбійського університету Альберто Фойо. Тут все підкреслює: це королівство чесного та лаконічного продукту. М’ясо сюди привозять з Іспанії, Америки та різних регіонів України і готують на чотириметровому відкритому грилі.
9. Vero Vero
Адреса: вул. Іллінська, 18
Середній чек: 600 грн
Кухня: італійська
Зелена тераса з фонтаном в італійській ресторації La Famiglia відома на весь Київ. Сюди приходять поласувати сирниками з топленого сиру, італійським морозивом gelato та численними варіаціями домашньої пасти. Улюблений напій ресторану — червоне тосканське вино К’янті, якого у винній карті налічується більш як 40 позицій.
10. Публицист
Адреса: вул. Січових Стрільців, 25
Середній чек: 600 грн
Кухня: мультинаціональна
У ресторані на місці старовинного видавничого дому шанують прості страви з краплею кулінарного креативу та літературну історію, що відображається в інтер'єрі з друкованими вирізками на стінах. У тарілках панує поєднання простого і складного: піца з крабом, авокадо з буряковою начинкою і хумусом, бурата на житньому хлібі та чизбургер з котлетою з нутрії. Смакує все це під добре відшліфовану коктейльну карту.
Читайте повну версію Топ-100 найкращих ресторанів України в новому випуску журналу НВ — № 35 від 23 вересня 2021 року