Тофу, качка і печиво з передбаченнями. Рецепти традиційних страв на Китайський новий рік

29 січня, 18:16
Новорічний стіл в китайській традиції повинен бути максимально рясним (Фото:fullertonhotelsg/instagram.com)

Новорічний стіл в китайській традиції повинен бути максимально рясним (Фото:fullertonhotelsg/instagram.com)

На честь Китайського нового року ми зібрали найкращі рецепти страв цієї культури. Вибирайте улюблені та порадуйте себе і близьких традиційними азіатськими смаками.

Хоча Китайський новий рік не особливо святкується в Україні, цей день — чудовий привід приготувати кілька страв багатовікової китайської кухні. Цього року свято прийшлося на 1 лютого, а Новий рік буде роком Чорного Водяного Тигра.

Відео дня

Наньєфань — традиційна вечеря на Китайський новий рік. Їжа в цей вечір дуже символічна, а тому до підготовки вечері китайці ставляться з усією серйозністю. Щоб рік був щедрим, таким же має бути і стіл. При цьому важливо, щоб на столі були продукти співзвучні китайським словам «щастя» і «достаток» — курка, риба і тофу.

Дім сами

Ці китайські «пельмені» насправді ніколи не були основною стравою, а є всього лише легкою закускою, з якою приємно випити чай. Начинки у дім самів бувають різні: від свинини і креветок до фруктів — при цьому вони загортаються в тоненьке рисове тісто.

Але приготувати їх вдома виявилося не таким вже й складним завданням, а страва виходить дуже смачною.

chinh le duc / unsplash
Фото: chinh le duc / unsplash

Качка по-пекінськи

Щоб приготувати цю качку правильно, китайці витрачають дві доби. Адже традиція і рецепт існує з 14 століття. Але насправді її можна приготувати і вдома в духовці. Звичайно, смак буде відрізнятися від оригіналу, але точно занурить вас у китайську атмосферу.

Рецепт качки по-пекінськи в духовці

Курка кунг пао

Курка кунг пао (або гунбао) — традиційна страва сичуаньської кухні. М’ясо виходить досить гострим, адже важливим інгредієнтом страви є гострий перець.

Рецепт курки кунг пао

Інгредієнти:

  • 2 шт. курячого філе
  • 1 ст.л. соєвого соусу
  • 1 ст.л. кунжутної олії
  • 1 ст.л. цукру
  • 3 зубчики часнику
  • 6 перців по 5 см
  • Невеликий пучок зеленої цибулі
  • 1 шт. болгарського перцю
  • 100 г арахісу
  • 130 мл курячого бульйону або окропу

Приготування:

1. Промийте філе, наріжте його кубиками та замаринуйте в суміші соєвого соусу, кунжутної олії та цукру. Залиште м’ясо маринуватися на максимальну кількість часу: від 1 години до 12.

2. Цибулю та болгарський перець наріжте соломкою 3 см, перець чилі - тонкими кільцями, часник — максимально дрібно.

3. Викладіть курку на розпечену глибоку сковороду з нагрітою олією. Якщо шматочки не поміщаються на сковорідці в один шар, краще смажте партіями. Смажте близько 4 хвилин, помішуючи, поки не з’явиться легка скоринка. Готову курку складіть в миску і відставте.

4. На тій же сковороді обсмажте часник до появи аромату, потім додайте до нього інші овочі та зелень. Обсмажуйте 4 хвилини і перекладіть в окрему тарілку.

5. Висипте на пательню арахіс, трохи обсмажте його, потім додайте окріп або курячий бульйон і 1 ч.л. кунжутної олії. Випарюйте соус до потрібної консистенції.

6. Коли соус трохи загусне, висипте на сковороду курку й овочі та протушкуйте все разом ще кілька хвилин.

7. Готову страву посипте кунжутом і подавайте.

Рамен

Хоча зараз ця страва користується найбільшою популярністю в Японії, у цю країну воно прийшло саме з Китаю, де називається ламянь або лагман. Сам суп трохи відрізняється від японського варіанту, але загалом вони схожі.

В основі страви локшина і бульйон, а всі інші інгредієнти можна варіювати в залежності від ваших уподобань.

Як приготувати рамен за рецептом Марко Черветті.

Якщо ви любите супи, ви також можете спробувати легкий томатний суп Сіхунші Цзідань Тан з яйцями.

hari panicker / unsplash
Фото: hari panicker / unsplash

Смажений тофу з овочами

Тофу — ідеальний продукт для веганів, але страви з цього соєвого «сиру» користуються все більшою популярністю і серед м’ясоїдів. Оскільки на столі в Китайський новий рік обов’язково має бути тофу, пропонуємо вам простий рецепт тофу з овочами.

Рецепт тофу з овочами

Інгредієнти:

  • 100 г сиру тофу
  • 100 г спаржевої квасолі (можна замороженої)
  • 50 г солодкого перцю
  • 5 г маринованого імбиру
  • 2 зубчики часнику
  • 1,5 ст.л. соєвого соусу
  • 1 ст.л. кунжутної олії
  • 2 ст.л. оливкової олії
  • 2 щіпки кунжуту
  • За бажанням гострий перець чилі

Приготування:

1. Замаринуйте тофу на 10−15 хвилин в соєвому соусі. Перець наріжте тонкою соломкою, маринований імбир — максимально дрібно. Роздавіть часник ножем, не очищаючи його.

2. Розігрійте на сковороді оливкову олію та підсмажте часник до появи аромату. Потім приберіть його зі сковороди та викиньте.

3. Викладіть на сковорідку тофу й обсмажте до золотистої скоринки. У самому кінці додайте маринований імбир, перемішайте і перекладіть в миску, щоб імбир не обгорів.

4. На сковорідку викладіть овочі та підлийте кунжутної олії. Тушкуйте овочі 3−4 хвилини, потім підлийте до них соєвий соус, який залишився після тофу.

5. Перемішайте тофу й овочі, посипте кунжутом і подавайте.

Якщо ви любите овочеві страви, спробуйте також мабо насу — баклажани в китайському соусі.

М’ясо в кисло-солодкому соусі

Габаджоу, свинина в кисло-солодкому соусі, користується популярністю в Китаї, адже поєднання хрусткого м’яса й ароматного соусу безпрограшне. До того ж, страва готується дуже просто.

Рецептом свинини поділився Марко Черветті, бренд-шеф ресторанних проєктів Сільпо, який кілька років жив у Китаї та вивчав місцеву кухню.

Як приготувати свинину в кисло-солодкому соусі.

Також ви можете приготувати курку в кисло-солодкому соусі за рецептом Ектора Хіменеса-Браво або гостру телятину по-сичуанськи за рецептом шеф-кухаря Китайского Привіту.

Короп по-китайськи

Щоб на новорічному столі була присутня риба, можна приготувати пікантного коропа по-китайськи. Окрім того, що страва виходить дуже смачною, вона ще й красиво виглядає за рахунок незвичайної нарізки риби.

Рецепт коропа по-китайськи

Інгредієнти:

  • 1 шт. короп
  • 150 мл рослинної олії
  • 2 ст.л. крохмалю
  • 1 дрібка солі
  • 2 ст.л. рисового вина (хересу або білого вина)
  • 1 дрібка кедрових горіхів

Для кисло-солодкого соусу:

  • 150 г цукру
  • 80 мл рисового оцту (або звичайного)
  • 160 мл води
  • 60 мл соєвого соусу
  • 1 ст.л. кетчупу або томатної пасти
  • 2 ст.л. кукурудзяного крохмалю

Приготування:

1. Очистіть рибу, промийте філе і наріжте гострим ножем, не дорізаючи до кінця, щоб вийшли кубики.

2. Посоліть рибу, залийте рисовим вином і залиште маринуватися на 15−20 хвилин

3. Насипте в глибоку миску крохмаль і обваляйте в ньому рибу.

4. Візьміть глибоку пательню, налийте олію та добре її прогрійте. Викладіть в масло рибу й обсмажуйте до золотистої скоринки.

5. Приготуйте кисло-солодкий соус: змішайте всі інгредієнти в сотейнику, доведіть до кипіння та продовжуйте варити, помішуючи, поки соус не загусне.

6. Готову рибу викладіть на листя салату, а зверху полийте кисло-солодким соусом.

Печиво з передбаченнями

Печиво з короткими прогнозами всередині винайшли в Японії, а популяризували в Америці, але в середині минулого століття почали виготовляти і в Китаї. Хоча зараз в самому Китаї печиво не користується великою популярністю, воно асоціюється з азіатською кухнею та прекрасно підходить для Китайського нового року. Адже що може бути краще, ніж пророкування на Новий рік і хрустке тісто самого печивця.

Рецепт печива з передбаченнями на натуральних інгредієнтах

charles deluvio / unsplash
Фото: charles deluvio / unsplash

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X