Тростинний чи звичайний? Який цукор найбезпечніший

3 листопада 2022, 20:43
Цукор (ілюстративна фотографія) (Фото:Nikolaos Dimou/Pexels)

Цукор (ілюстративна фотографія) (Фото:Nikolaos Dimou/Pexels)

Всього 40 г фруктози на день достатньо, щоб збільшити накопичення жиру в печінці у молодих здорових добровольців

Кіпр завжди шукав ключ до свого процвітання. Спочатку це були родовища міді, які дали йому назву (тут поклонялися Афродіті не тому, що були велелюбні, а тому, що вважали її покровителькою глибоких шахт, що «народжують» мідь із утроби землі). Потім за часів лицарського Кіпрського королівства настала епоха цукру — лицарі постачали тростинний цукор усій Європі. Замок сорока колон у Пафосі, цукровий завод у Куклії — скрізь вироблявся тростинний цукор у промислових масштабах. А після відкриття Нового світу рентабельність його впала, і всі перейшли на бавовну.

Відео дня

Найбезпечніший цукор — у цільних свіжих фруктах

Мандруючи руїнами цукрового заводу в Колоссі, поруч із лицарським замком, побачив у новинах, що новий прем'єр-міністр Великої Британії, Ріші Сунак, назвав себе затятим любителем кока-коли. Але оскільки він вважає себе прихильником здорового способу життя, то годиться йому не всяка кола — а лише виготовлена на основі тростинного цукру (так звана «мексиканська» кока-кола, де співвідношення глюкози та фруктози 50 на 50), а не глюкозно-фруктозного сиропу (55% фруктози). Але чи справді між ними величезна різниця? У США найчастіше використовують глюкозно-фруктозний сироп із вмістом фруктози в 55%, у Європі — 42%. Загалом основну додаткову шкоду (збільшення апетиту, ожиріння печінки тощо) завдає саме фруктоза. Принцип біоеквівалентності нагадує, що не так важливо, звідки саме цукор, — подібна будова має схожу дію.

Відмінність між тростинним цукром (в «мексиканській» колі) та глюкозно-фруктозним сиропом (в «американській» колі) — всього в 5% вмісту фруктози, і, згідно з дослідженнями, клінічно значущої різниці між ними немає. А ось мед містить від 33% до 42% фруктози, тоді як сироп агави — 56% фруктози. Найнебезпечніше сироп топінамбуру (90–95% фруктози) і додавання чистої фруктози як замінник звичайного цукру. У дослідженнях 40 г фруктози (80 г цукру в рідкому вигляді) на день було достатньо, щоб збільшити відкладення жиру в печінці у молодих здорових добровольців.

Що ж робити? Максимально скоротити доданий цукор. Найбезпечніший цукор — у цільних свіжих фруктах е соки і не смузі) і цільних продуктах. Один свіжий фінік — чудовий десерт. Але сушені фініки вже гірші: якщо у свіжого глікемічний індекс 40, то у сушеного — за сотню. У свіжому 80% води, у сушеному — 10%. Крім того, свіжий фінік трохи терпкий і в'яжучий — їх складно з'їсти багато («гальма переїдання»).

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X