Провокатори в тарілці. Які продукти можуть викликати головний біль

18 липня, 23:03
Червоне вино та сир містять речовини, що здатні спровокувати мігрень (Фото:AntonMatyukha/Depositphotos)

Червоне вино та сир містять речовини, що здатні спровокувати мігрень (Фото:AntonMatyukha/Depositphotos)

Коли з’являється головний біль, причину якого пояснити важко, зверніть увагу на свій раціон

Фахівці вважають, що 20% всіх головних болів, в тому числі і мігрень, пов’язані з вживанням деяких компонентів їжі. Особливо це стосується людей, чутливих до таких компонентів. Тому, коли у вас з’являється головний біль, причину якого пояснити важко, зверніть увагу на продукти, які вживаєте. Вони можуть містити ті інгредієнти, до яких ви чутливі.

Відео дня

Червоне вино, з одного боку, містить фенольні сполуки, що діють заспокійливо та мають багато позитивних ефектів, а також ресвератрол — антиоксидант з протираковими властивостями, але водночас воно може викликати пароксизмальний головний біль. Причиною стають:

Біогенні аміни. Найвідоміший з них — гістамін. Знаходиться у сирі, дріжджах та виробах з них, рибі (оселедець маринований), пиві, вині, шоколаді тощо. Тому, якщо до вина з'їсти сир, наприклад, рокфор або фету, та ще шматочок шоколаду або десерт, политий шоколадом, можна очікувати головний біль.

Головний біль може бути спровоковано вживанням кофеїну

Сульфіти. Їх додають в продукти харчування для припинення росту бактерій. Можуть знаходитись у вині, пиві, сухофруктах, мармеладі, піці, чіпсах, варенні, морепродуктах, переробленому м’ясі. Цей компонент здатен накопичуватися в організмі при частому споживанні цих продуктів.

Аспартам. Це підсолоджувач, який також міститься в складі солодкої газованої води — фанти, кока-коли і інших напоях, «жуйках», а також «швидких сніданках».

Головний біль може бути спровоковано вживанням кофеїну, який підвищує тиск крові в кровоносних судинах. Кава, міцний чай, енергетичні напої містять багато кофеїну. Також важливу роль у виникненні головного болю має недостатня кількість рідини в раціоні та надлишок споживання солі.

Також існує індивідуальна чутливість людини до компонентів деяких продуктів, наприклад оцту, горіхів, лимонів, томатів тощо. Вживання цих продуктів провокує виникнення головного болю.

Якщо вас часто турбує головний біль, причину якого не встановлено обстеженнями, спробуйте знайти провокаторів цього стану у вашій тарілці. Для цього заведіть щоденник харчування, в якому фіксуйте, що ви з'їли перед тим, як з’явився головний біль. Так можна знайти і усунути з раціону продукти, до яких ви чутливі.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X