Не поспішайте відмовлятися. Які крохмалі варто включати до раціону

21 грудня 2022, 23:03
Анастасія Голобородько: «Не всі крохмалі погані» (Фото:Nadianb/Depositphotos)

Анастасія Голобородько: «Не всі крохмалі погані» (Фото:Nadianb/Depositphotos)

Резистентні крохмалі працюють джерелом їжі для корисних бактерій

Не всі крохмалі погані. Напекла картоплі, буряку, коріння пастернаку, моркви для класичного вінегрету з дитинства та пишу. Ударяючись у радикальний ЗСЖ, багато хто починає відмовлятися від великих груп продуктів, і перш за все від м’яса, цукру та крохмалю. Друга половина навпаки, неусвідомлено складає раціон не з тих продуктів, які є потрібними чи важливими, перенасичуючи їжу фруктозою, рафінованими кашами та простими крохмалями.

Відео дня

Список крохмалів, які потрібно включати в раціон:⠀

— крохмаль насіння та горіхів (кеш‘ю, фісташка);

— крохмаль бобових (горошок, квасоля, рідше нут, паста з сочевиці, горошку);

Свіжовідварена картопля не дорівнює запеченій 8 годин тому

— крохмаль цільнозерних злаків та каш (цільнозернової вівсяної, перлово-ячмінної, бурого нешліфованого рису, спельти, з безглютенових — гречки, амаранту)

— зелені банани та плантейни (це овочеві банани, можна й звичайні — чим зеленіший ваш банан, тим краще);

— крохмаль приготовлених та охолоджених коренеплодів (картоплі, гарбуза, батату, буряків, моркви).⠀

Давайте так: цукор анітрохи не гірший, а іноді й кращий за своїх замінників, включаючи сиропи та замінники в наших «zero» напоях. М’ясо — не «чистий білок», а споживання м’ясних продуктів поганої якості, таких як ковбаски промислового виробництва, підвищує рівень запалення в тілі та рівні інсуліну, особливо якщо воно з'їдене на вечерю. З крохмалями теж є свої особливості.

Наприклад, крохмалі є класні. І відмова від них загрожує здоров’ю 2−3 кг бактерій вашої мікробіоти кишківника. Так от, хороші крохмалі — крохмалі резистентні. Або стійкі. Неперетравлювані. Крохмалі різних рослин розрізняються за структурою, молекулами, будовою та властивостями, вони — важливі пребіотики, продукти, що роблять гарну погоду в кишківнику. Резистентні крохмалі також мають нижче глікемічне навантаження. Тобто свіжовідварена картопля не дорівнює запеченій 8 годин тому, паста з сочевиці — не одне й те саме, що просто овочеві тал’ятелле. Продукти, багаті на резистентні крохмалі, повільно розщеплюються, доходять до товстого кишківника і там працюють джерелом їжі для бактерій, а також не так погано впливають на цукор та рівень інсуліну.

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X