Червоне чи біле? Яке м’ясо корисніше для здоров’я

8 грудня 2022, 20:43
Андрій Беловєшкін: «Біле м’ясо вигідно відрізняється від червоного» (Фото:Leeloo Thefirst/Pexels)

Андрій Беловєшкін: «Біле м’ясо вигідно відрізняється від червоного» (Фото:Leeloo Thefirst/Pexels)

У будь-якому випадку віддавайте перевагу цільному продукту

Біле чи червоне? Запитання не про вино, а про м’ясо. Велика кількість досліджень показує шкоду надмірного споживання червоного м’яса. Питання це складне, і тут є ціла низка гіпотез, чому шкідливо: концентрація ТМАО (триметиламін N-оксид), N-нітрозовмісні сполуки, гемове залізо та його вплив, шкідливість гетероциклічних амінів, імунна відповідь на N-ацетилнейрамінову кислоту (Neu5Ac) тощо. У будь-якому випадку, перероблене м’ясо (сосиски, бекон, ковбаса тощо) у кілька разів шкідливіші за цільне. А якщо цільне готувати розумно, щадно, захищати спеціями — це ще краще.

Відео дня

Перероблене м’ясо в кілька разів шкідливіше за цільне

Наприклад, показано, що достатньо всього 25 грамів переробленого м’яса на день (сосиски, бекон, ковбаса), щоб на 44% збільшити ризик деменції (і на 52% ризик хвороби Альцгеймера). М’ясо таке шкідливе? Забираємо цілком і назавжди? Гм, це дослідження виявило, що 50 грамів непереробленого м’яса щодня пов’язані зі зменшенням ризику деменції на 19% (і на 30% ризику хвороби Альцгеймера). Попри це, часте споживання цільного м’яса теж збільшує ризики для здоров’я.

Якщо не червоне, то біле. Біле м’ясо вигідно відрізняється від червоного — його споживання пов’язане зі зниженим ризиком ожиріння, серцево-судинних захворювань і діабету другого типу. Наприклад, через ішемічну хворобу серця — перероблене м’ясо збільшує ризик на 18%, цільне на 9%, а птиця не збільшує зовсім. Біле м’ясо має нейтральний або захисний уплив на ризик раку. Однак надто жирне або перероблене біле м’ясо з фастфуду не має цих властивостей і негативно впливає на ліпідний профіль.

Мета-аналіз показав зворотний зв’язок між споживанням білого м’яса та смертністю з усіх причин. Відмова від переробленого червоного м’яса, заміна його на цільне, заміна на птицю, рибу та джерела рослинного білка (бобові, горіхи) — корисна зміна харчування.

Текст опубліковано з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X