Бойова тарілка. Як збалансувати своє харчування

22 червня, 23:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Оксана Скиталінська: «Якщо на вашій тарілці ¾ займатимуть продукти рослинного походження, то ви на вірному шляху» (Фото:bit245/Depositphotos)

Оксана Скиталінська: «Якщо на вашій тарілці ¾ займатимуть продукти рослинного походження, то ви на вірному шляху» (Фото:bit245/Depositphotos)

Це узагальнені рекомендації, проте вони дуже добре працюють

Ви можете відразу і не повірити, але тарілка також може бути зброєю. Ні, не лише, якщо кидатися, але і якщо наповнювати її правильно.

З тих молекул їжі, що на тарілці, в організмі «збираються», мов на конвеєрі, всі «запчастини» нашого тіла. Тому, якщо ми хочемо, щоб процес «збірки» був без помилок, важливо забезпечити «процес» всіма матеріалами. А особливо зараз, в час прихованого або явного хронічного стресу.

Відео дня

Якщо на вашій тарілці ¼ займатиме білкова страва, а все інше — продукти рослинного походження, то ви на вірному шляху.

facebook.com/SkytalinskaOksana
Фото: facebook.com/SkytalinskaOksana

Подивіться уважно на тарілку: половину її займають різні овочі (зелені та різнокольорові) + ягоди (бажано такі, від яких важко відмити руки, у мене на тарілці — шовковиця). Четвертинку — зернові: не обов’язково каші, може бути шматочок хліба із борошна, змеленого з зерна з оболонками. А знаєте, чому так? Поясню.

Оболонки зернових — це клітковина (харчові волокна). Як правило, це клітковина не розчинна, тобто та, яка проходить шлях від рота і до кінця в незмінному вигляді. Але саме вона дуже важлива для живлення корисних бактерій, які живуть у нашому товстому кишечнику. Ці бактерії виробляють речовини, які, потрапляючи в кров, досягають мозку і впливають на його роботу, наш настрій, реакцію на стрес, пам’ять і багато інших функцій.

А овочі (особливо варені та запечені) та ягоди — це, переважно, клітковина розчинна, яка виконує роль сорбента, детоксиканта, бо поглинає багато шкідливого. Присутність розчинної клітковини в раціоні тримає в нормі цукор, холестерин і також трохи живить певні види бактерій.

А ще дуже цінними є пігменти рослин, фітонутрієнти (від лат. слова фіто — рослина). Вони захищають рослини від сонячного проміння, вітрів, шкідників, хвороб. А оскільки людина є частиною живої природи, то протягом багатьох років еволюції, організм людини пристосувався одержувати з рослин все для свого виживання. Тому все кольорове, зелене та ягідне — це регулятори багатьох важливих процесів.

Ще жири. Якщо вживаєте олії, то лише нерафіновані (саме в осаді містяться речовини, які мають протизапальну дію). Все, що витиснуте з насіння — продукт концентрований, тому його дають лише трошки, 1−2 чайні ложки на порцію.

Так, це узагальнені рекомендації. Проте вони дуже добре працюють.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X