Основа здорового харчування. Як урізноманітнити зимовий раціон

16 грудня 2022, 20:43
Анастасія Голобородько: «Їжте їжу, яку б впізнала ваша прабабуся» (Фото:magone/Depositphotos)

Анастасія Голобородько: «Їжте їжу, яку б впізнала ваша прабабуся» (Фото:magone/Depositphotos)

Поверніться до простого та природного

Різноманіття не вимагає грошей, світла чи кухарського кітеля. Різноманіття та цілісність продуктів — основа здорового харчування. Та в деяких продуктів склалася дурна слава, чи багато хто просто приймає їх за занадто звичні та прості.⠀

Відео дня

Петрушка, кріп, зелена цибуля — круті. Заморожений шпинат — також. Додавання зелені в основні страви — хід конем для здоров’я та смаку. Хочете ще — навчіться пророщувати сочевицю. Це дуже просто — треба лише залити водою.

Різноманіття — це трохи куміну, часнику та кунжуту, і ось вже в вас Близький Схід на кухні. Трохи рису, кардамону, куркуми — Індія, трохи чилі та кориці — латиноамериканські аромати.⠀
Коренеплоди — круті та різноманітні. Давно купували коріння селери, пастернак, сирий буряк в салат додавали? З картоплею теж все ок, але печіть її та їжте зі шкіркою.

Різноманіття за сезоном — це щось дуже стародавнє та круте

Трохи ферментації — ще те різноманіття та зимовий вибір. Ферментують, квасять капусту та огірки, моркву та селеру, зелені томати та буряк, часнику пагони та ще купу овочів. Ферментацію можна додавати як є, а можна тушкувати як гарячу страву, особливо коріння. Українці здавна користувалися цим методом, оскільки він дозволяє продовжити зберігання продуктів. В процесі ферментації відбувається трансформація продукту: дріжджі та бактерії перетворюють вуглеводи — крохмаль і цукор — на спирт і кислоти та діють як природний консервант — квашені продукти чудово зберігаються і мають виразний смак. Ферментація сприяє росту корисних бактерій — про- та метабіотиків.

Їжте їжу, яку б впізнала ваша прабабуся. Навряд чи вона второпала б, що таке Прінглс, Спрайт або магазинний торт. Історично їжа та традиції завжди складалися просто з того, що є в доступі. З того, що змогли виростити та назбирати. Злаки їли цілком, а не пластівці, птахів та худобу їли всю тушу, а не філе. А в тих сполучних тканинах і є бажані колаген та зміцнюючі білки.⠀

Різноманіття за сезоном — це щось дуже стародавнє та круте. Так, холодні періоди не такі, як теплі. Але користь є. Додайте більше різноманіття. Більше свіжого повітря. Більше руху та природи, спостерігайте за природою. Це заспокоює. На всіх рівнях. Повертатися до простого та природного — супер.

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X