Солодка ілюзія. Як посуд впливає на апетит

4 червня 2020, 23:03

Десерти на білій тарілці здаються на 7% солодшими і на 13% смачнішими, ніж на чорній, зате білі чашки підвищують гіркоту кави

Розмір посуду

Мозок оцінює кількість їжі ще до того, як ми почали їсти. Ми з'їдаємо «достатньо» на думку мозку. Використовуючи оптичні ілюзії, можна вплинути на сприйняття кількості їжі, до того ж це працює і у людей, і у мавп. Ілюзія Дельбефа — це вплив контексту на сприйняття. У класичному її варіанті є два кола однакового розміру, але одне з них зображене в кільці великого діаметра, а друге — в кільці меншого. Водночас друге коло візуально здається нам більшим за перше, хоча насправді вони однакові.

Відео дня

Як це працює у харчуванні? Чим більша ваша тарілка, тим меншою вашому мозку здається порція, і тим більше ви з'їдаєте. Це важливий момент, адже з 1900 року розмір тарілок загалом зріс на 23%. Це призводить до споживання 50 зайвих ккал на день, що дорівнює +2,2 кг на рік.

Напої у синіх горнятках краще втамовують спрагу

Чим контрастніша їжа і тарілка, тим виразніший цей ефект — чим контрастніша тарілка, тим менше їжі ми в неї кладемо. Наприклад, учасники дослідження, які вибирають їсти білу пасту з білої тарілки, накладають на 30% більше, ніж ті, хто вирішують їсти пасту з червоної тарілки. Значення має і контраст скатертини. Чим вона контрастніша до тарілки, тим менше ми накладаємо. Водночас, чим вищий рівень освіти учасника експерименту і чим уважніший учасник, тим менше він схильний до цієї ілюзії.

Розмір важливий і у випадку з напоями. Якщо наливати їх у високі і вузькі стакани, учасники випивають на 20% менше, порівняно з низькими і широкими. Використання ложок і виделок великого розміру призводить до збільшення з'їденого на 14,5%. Разом із тим важкі тарілки, важкі прилади, важкі склянки призводять до зменшення з'їденого. Форма продуктів і страв жодного впливу не чинить.

Підіграйте вашому мозку, використовуючи розміри тарілок і контраст. Салата ви більше з'їсте з великої зеленої тарілки, а пасти або рису менше з невеликої чорної або червоної.

Колір посуду

Про контрастність їжі відносно тарілки ми вже говорили. Якщо їжа біла, то ви її менше з'їсте з кольорових тарілок, наприклад, червоної або чорної.

Синій і блакитний кольори посуду краще знижують апетит, водночас зменшують кількість з'їденого на 15%.

Що стосується кави, то в синіх і скляних горнятках вона здається не такою гіркою. А от білі чашки підсвідомо підвищують гіркоту. Втім, мені це подобається. Чай з лимоном ароматніший у жовтій чашці, а напої в синіх горнятках краще втамовують спрагу. Чай у прозорому посуді здається менш гарячим.

Солодкі десерти на білій тарілці здаються на 7% солодшими і на 13% смачнішими, ніж на чорній. З червоної тарілки ми з'їдаємо менше шоколаду та інших ласощів і випиваємо менше солодких напоїв з червоних чашок, порівняно з синіми або білими.

Експериментуйте. Як виявилося, для мене посуд дуже впливає на сприйняття їжі. Скажімо, кава — тільки у важких білих порцелянових чашках, інакше зовсім не та історія. А як у вас? Як змінюється смак, якщо заплющити очі? А якщо змінити світло в кухні?

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X