Метаболічна гнучкість. Як покращити обмін речовин

31 жовтня, 20:43
Анастасія Голобородько: «Починайте прийом їжі з салату» (Фото:Jill Wellington/Pexels)

Анастасія Голобородько: «Починайте прийом їжі з салату» (Фото:Jill Wellington/Pexels)

Періодичний продуманий голод допомагає сортувати та виводити клітинне сміття

Давайте так — розігнати метаболізм не можна. Але можна зробити більш еластичним та податливим. Таким, що нормально реагуватиме на будь-які зміни — багато їжі, багато спорту, а іноді й повна відсутність. Метаболічна гнучкість — це здатність використовувати різні види палива — глюкози (цукру) або жиру, залежно від їхньої доступності та потреб тіла.

Відео дня

В еволюційному плані періоди голоду мають важливі значення. Раніше ми часто залишалися без їжі або жили з великими паузами між її прийомами. У базовій прошивці наші внутрішні механізми орієнтовані на зміни та завжди вміли до них адаптуватися. До голоду більше і частіше, ніж до переїдання. Відсутність сніданку, багато булок та солодкого, порушення денних ритмів та перевантаження по стресу, відсутність спорту розбалансують метаболічну гнучкість.⠀

Збільшуйте час між прийомами їжі

Гнучкість та адаптивність — важливий інструмент пристосування до мінливих умов. Вміле користування всіма джерелами енергії — шлях профілактики залежних від віку хвороб. Бонусів тонна, включаючи нормалізацію ваги та нові мітохондрії, а це наше все, добре реагує діабет 2 типу, інсулінорезистентність, механізми захисту від нейродегенеративних захворювань та зниження ЛПНГ, безпосередньо коригує атеросклероз. Періодичний продуманий голод допомагає сортувати та виводити клітинне сміття.

Як повернути:⠀

  • Укладайте два-три прийому їжі за день у 12-годинне вікно.
  • Спорт щонайменше 30 хвилин щодня.
  • Виключіть рафіновані цукри, шліфовані зерна та не вживайте сухофрукти та солодкі фрукти або сиропи у кожному прийомі їжі. Нижчий рівень інсуліну призводить до більшої метаболічної гнучкості (здатності довше залишатися без їжі).
  • Збільште споживання волокон — некрохмалистих овочів, що ростуть над землею, і салатів, щоб стабілізувати рівень глюкози.
  • Починайте прийом їжі з салату.
  • Збільште споживання жирів (оливкова олія, авокадо, горіхи, насіння) та переконайтеся, що їсте достатньо білка.
  • Збільшуйте час між прийомами їжі, оптимум — 4−5 годин.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X