П’ять головних правил. Як їсти фрукти і не поправлятися

14 липня 2020, 23:03

Саме фруктозу вчені вважають однією з найважливіших причин ожиріння

Підступні ягоди та фрукти, або як ви набираєте вагу влітку.

«Їж фрукти — та худни!», «Наїдайся сезонним — запасайся вітамінами на зиму», «Воно ж корисне все, з грядочки» — які тільки установки не звучать у наших головах! Так міцно привиті в дитинстві і з такою любов’ю викохані роками читання масмаркет-глянцю.

Відео дня

Перше. Вивчити раз і назавжди, як пароль до своєї банківської карти. Вітаміни «про запас», на майбутнє, на перспективу не відкладаються. А зайві кілограми/сантиметри — запасаються на раз-два.

Наїстися вітаміну С на зиму не вийде. Доведеться все ж взимку контролювати його рівень і поповнювати кількість відповідною їжею.

Друге. Ягоди менш калорійні, ніж фрукти. Але і одні, і інші влітку ви їсте без контролю кількості і часу. А фруктоза з них не зникає. А саме фруктоза на сьогодні визнається науковим медичним світом однією з найважливіших причин ожиріння і неалкогольного цирозу печінки.

Наїстися вітаміну С на зиму не вийде

Хоча сама фруктоза і не збільшує кількість інсуліну в крові (як це робить глюкоза), але вона зменшує чутливість клітин до інсуліну (через надлишок сечової кислоти в крові внаслідок переїдання фруктози). Чим менше клітини чутливі до інсуліну, тим більше його буде виробляти підшлункова. А чим більше вона працює — тим більше виснажується і дарує вам діабет 2-го типу. Приїхали. На корисних фруктах, нагадаю.

То що, відмовитися від фруктів? Ні, ні, і ще раз ні. Просто треба знати правила. І тоді, навіть якщо ви порушите їх раз-другий, то критичного нічого не станеться. Бо це буде епізодичний виняток, а не щоденна традиція.
Тому прочитайте і розкажіть друзям:

1. Їмо фрукти/ягоди 200 — 300 г в день. Орієнтир — два персика.

2. Їмо вранці, на сніданок, поєднуючи з жиром і білком. Це важливо. Якщо ви додаєте фрукти або ягоди у смузі, контролюйте, які жири та білки там будуть — це можуть бути на ваш вибір замочені горіхи, насіння, рослинне молоко, рослинний йогурт, ложка кокосової олії, горіхова паста… Якщо їсте один повноцінний сніданок, фрукти або ягоди з'їжте під час нього (до, в процесі чи після — якщо нема проблем із бактеріальним бродінням).

3. Фрукти та ягоди окремо як перекус — погана ідея. Фруктоза не викликає виділення гормону лептину, що інформує мозок про насичення.

4. Не пийте з яблук/апельсин/гранатів/винограду/дині/груші сік. Це удар фруктози, яку не стримує нічого (клітковину, яка мала би це робити, ви ж відділили).

5. «Кращий фрукт — це овоч. А кращий овоч — це зелень». Краще ви з'їсте в два рази більше овочів і зелені, і заправите їх якісною рослинною олією — організм подякує і в цьому випадку навіть скине зайве.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X