П’ять способів зміцнити імунну систему. Як харчуватися, щоб не хворіти
Лише небагатьом потрібні вітамінні і мінеральні добавки — більшість людей може отримати всі необхідні речовини зі звичайних продуктів
У тому, що стосується коронавірусу, багато невизначеності, і навряд чи хтось із нас може повністю убезпечити себе від зараження COVID-19. Але що нам точно під силу, так це харчуватися настільки здоровою їжею, наскільки це можливо.
Якщо ми все-таки підхопимо вірус, боротися з ним буде наша імунна система. І дослідження говорять, що поліпшивши своє харчування ви можете допомогти її роботі.
До мікронутрієнтів, потрібних для боротьби з інфекцією, входять вітаміни А, В, С, D і Е, а також мінерали залізо, селен і цинк. Ось що нам відомо про те, як ці речовини зміцнюють нашу імунну систему і з яких продуктів їх можна отримати.
1. Вітамін А
Вітамін А забезпечує цілісність клітин поверхні шкіри і слизових оболонок дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту. Ці клітини слугують захисним бар'єром нашого організму. Якщо порівняти боротьбу з інфекцією із грою в футбол, вітамін А можна назвати лінією оборони.
Крім того, вітамін А сприяє виробленню антитіл, які нейтралізують патогенні мікроорганізми, що викликають інфекційні захворювання. Це начебто ви доручили більшості вашої команди зосередитися на тому гравцеві суперника, який володіє м’ячем — щоб перешкодити йому забити гол.
Вітамін А міститься в жирній рибі, жовтках, сирі, тофу, горіхах, насінні, цільнозернових продуктах і бобових.
Крім того, овочі містять бета-каротин, який наш організм може перетворювати в вітамін А. Бета-каротином багаті зелені листові овочі і овочі жовтого і оранжевого кольору, такі як гарбуз і моркву.
2. Вітаміни групи В
Вітаміни групи В, особливо В6, В9 і В12, беруть участь у реакціях, які запускаються, тільки-но організм виявляє, що заражений патогеном.
Вони впливають на виробництво і активність клітин-«природних кілерів». Природні кілери змушують інфіковані клітини самоліквідуватися, запускаючи процес під назвою апоптоз.
Продовжуючи аналогію з футбольним матчем, вітаміни групи В можна порівняти з охоронцями, які перехоплюють нестриманих глядачів, що намагаються вибігти на поле і перешкодити грі.
Вітамін В6 можна знайти у злаках, бобових, зелених листових овочах, фруктах, горіхах, рибі, курці і м’ясі.
Багато вітаміну В9 (фолієвої кислоти) містять зелені листові овочі, бобові, горіхи і насіння, крім того його додають у борошно для випікання хліба.
Вітамін B12 (ціанокобаламін) міститься у продуктах тваринного походження, як-от яйця, м’ясо і молочні продукти, а також у збагаченому соєвому молоці (шукайте інформацію на упаковці).
