Ідеальна трапеза. Що їсти в першу чергу — м’ясо чи овочі

12 травня 2020, 23:03

Починати прийом їжі потрібно з продуктів із високим вмістом клітковини

Стародавні римляни, які любили порядок, будували свою трапезу за планом ab ovo usque ad mala, тобто починали з яєць, а закінчували яблуками (фруктами). Сучасні дослідження підтверджують традиційну емпіричну ідею про те, що порядок продуктів важливий для здоров'я. Різний порядок страв при однаковому складі та калоражі вагомо впливає на наші гормони. Отже, давайте розберемося, як це працює і як вибудувати ідеальну послідовність прийому їжі.

Відео дня

Різні нутрієнти мають різний вплив на ендокринні клітини кишечника — L-клітини, які виробляють гормон GLP-1 у відповідь на їжу. Чим нижче рівень GLP-1, тим гірше насичення людини, тим швидше спорожняється її шлунок, гірше працює кишечник, гірше працює інсулін. А крім цього GLP-1 позитивно впливає на багато органів, від мозку до серця, захищаючи їх. Механізм секреції GLP-1 двофазний — починається зі шлунку, триває в кишечнику. Нам важливо, що більш високий рівень GLP-1 уповільнює евакуацію вмісту шлунку і знижує рівень секреції соляної кислоти.

Різні нутрієнти мають різний вплив на ендокринні клітини

Більш низька швидкість спорожнення шлунку пов'язана з кращим насиченням і повільнішим надходженням їжі в тонкий кишечник, повільнішим її всмоктуванням. А чим повільніше, тим менше простпрандіальна глікемія. Поспрандіальна глікемія — це надлишкова підвищена глюкоза в крові після їжі. Така глікемія є ранньою ознакою діабету, а також може бути і у поки здорових людей, посилюючи виразність глікації, оксидантного стресу і підвищуючи ризик серцево-судинних хвороб.

Овочі. Якщо ви їсте овочі перед прийомом вуглеводів більш високої щільності, це покращує глікемічний контроль: менше інсуліну, менше підвищення глюкози.

Білок. Якщо ви з'їдаєте першим білок, це також покращує глікемічний контроль. В іншому дослідженні вивчали послідовність прийому продуктів: рис, потім риба; риба, потім рис; м'ясо, потім рис; рис, потім м'ясо (пропорції та калораж однакові). Виявилося, що якщо прийом їжі починався з риби або м'яса, це призводило до більшого насичення, повільнішої евакуації вмісту шлунку, меншої постпрандіальної глікемії і більш високого виробленню гормону GLP-1 як у діабетиків, так і здорових добровольців.

Жир. Оливкова олія, вжита першою, покращує глікемічний контроль.

Висновок. Чим швидше спорожняється ваш шлунок, тим менше ситість. Почавши трапезу з продуктів з високим вмістом клітковини, а також білкових і жирних продуктів ми посилимо вироблення GLP-1. Це зробить нас більш ситими і зменшить дію вуглеводів. Ідеальна послідовність така: салат із зеленню й овочами (можна з оливковою олією), потім білкова їжа і тільки після цього або більш щільні вуглеводи, або фрукти. Така послідовність страв забезпечує кращий глікемічний контроль. Їжте розумно та будьте здорові.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X