Мають бути в раціоні щодня. В яких продуктах містяться пребіотики

5 січня, 23:03
Йогурт (ілюстративне фото) (Фото:Ella Olsson/Pexels)

Йогурт (ілюстративне фото) (Фото:Ella Olsson/Pexels)

Ці речовини дають сили добрим бактеріям

Пребіотики — щоб підстелити соломку здоровим бактеріям. Чому зелень, насіння, горіхи, ягоди, капусти, а не фармацевтичні препарати.

Пребіотики — це те, що фактично годує нашу мікробіоту. Це речовини не мікробного походження (читаємо «з їжі»), які мають класний регуляційний вплив на мікрофлору кишківника. У деяких сучасних методах терапії навіть почали використовувати тільки пребіотики — замість антибіотиків чи комплексу пробіотиків. Вони стимулюють зростання та посилюють метаболічну активність нормальної флори. Дають сили добрим бактеріям.

Відео дня

Риба та морепродукти частіше за м’ясо та птицю — це гарний крок

Їжа, раціон — це те, що в наших силах. Те, на що орієнтована фуд-терапія: покращувати стан їжею. Просто переконайтеся, що з цього набору 3−5 пунктів є щодня. Кожен день різноманітно (вкажу у деяких пунктах тип пребіотика, щоб підкреслити важливість різноманітності):⠀

• насіння льону — додавати у всі каші та овочі (глутамінова кислота);

• темна листова зелень, паростки;

• розчинна клітковина: пектини цитрусових, яблук, псиліум — насіння подорожника, гуарова камедь, хітозан з грибів;

• топінамбур, батат, картопля в шкірці запечені (інулін);

• порей, цибуля та часник (інулін);

• спаржа;

• ячмінь та ячмінний чай, цикорій та «кава» з цикорію (інулін, олігофруктоза);

• какао-боби;

• бобові темного кольору;

• кунжут, тхіна;

• гарбузове насіння, горіхи;

• водорості, агар як загусник (альгінати);

• цілісні каші — кіноа, амарант, теф, гречка, та будь-які некрохмалисті овочі, каштани та борошно з них (целюлоза, геміцелюлоза, лігнін);

• гриби — ерінги, шиїтаке, гливи;

• непастеризоване молоко в ферментації — цілісний сир, натуральні квашені йогурти і сири (лактулоза, олігосахариди, галактоолігосахариди), тут ще й пробіотик;

• зелені банани — плантани або дуже зелені — інулін, резистентний крохмаль;

• замінники цукру — стевія, еририт — теж пребіотик, тому готувати на стевії іноді ок;

• холодна картопля, буряк, борошно зелених бананів (резистентні крохмалі);

• валін, аргінін, глутамінова кислота та омега-3 — теж пребіотик, тому риба та морепродукти частіше за м’ясо та птицю — це гарний крок.

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X