Для міцного здоров’я на довгі роки. Чому нам необхідна клітковина

Оксана Скиталінська: «Споживання цільнозернового або висівкового хліба веде до зниження рівня холестерину» (Фото:Boarding2Now/Depositphotos)
Кожний вид харчових волокон робить щось корисне для нашого тіла
Дещо про «хімію» їжі.
Велика увага до харчування, розмаїття дієт і супердієт свідчить про те, що люди розуміють, що їжа — це те, з чого будується наше тіло, клітини та ї залежить їхня робота.
Мабуть, вам не раз доводилося бачити інстаграмні тарілки (ох, вибачте, боули), наповнені виключно «суперфудами»: тонко нарізаним авокадо, диким червоним лососем, ягодами годжі та лохини та ростками зелені. Але чи варто це копіювати?
Мрія про ідеальну їжу, яка буде містити лише корисні речовини і допоможе людині зробитися більш досконалою, існувала давно, ще в древні часи — почитайте грецькі міфи про нектар та амброзію, їжу богів.
У 1979 році німецький вчений Гельмут Енель описав ряд захворювань, причому, дуже важких, пов’язаних з дефектним харчуванням. Дефектне харчування є причиною порушень фізичного та розумового розвитку людини, зниження її так званих фізіологічних стандартів.
Нічого зайвого в організмі немає
Наїстися суперїжею і зробитися майже напівбогом пропонував французький хімік Марселен Бертло: він був переконаний, що досконале харчування майбутнього — це коли через вену, напряму в кров будуть поступати синтезовані корисні речовини, минаючи травний тракт.
Але експериментальна наука довела, що нічого зайвого в нашому організмі немає і що наш кишечник — це надзвичайно важливий орган, який впливає і на стан здоров’я, і на тривалість життя. І для кишечника необхідні саме баластні речовини — те, що ми називаємо клітковиною, ті «вижимки», які залишаються, коли вичавити сік із будь-яких рослинних продуктів (всі овочі, фрукти, ягоди, листя, бобові, гриби і різне листя).
Є клітковина груба, яку ніякі мікроорганізми не з'їдять, є ніжна, яку вони з'їдають без залишку. І кожний вид клітковини робить щось корисне для нашого тіла.
Якщо організм позбавити баластних речовин, хвороботворна бактеріальна мікрофлора почне виробляти велику кількість ендотоксинів, а корисна для організму, навпаки, менше захисних речовин.
Більше того, у процесі еволюції самі баластні речовини включились в ряд функцій організму, зокрема, в обміні стероїдів. Наприклад, споживання цільнозернового або висівкового хліба веде до зниження рівня холестерину, порівнянного з результатом введення холестеринознижуючих препаратів. Пояснення цього феномена полягає в тому, що обмін холестерина, жовчних кислот та стероїдних гормонів взаємопов'язані.
Наше харчування має бути різноманітним, але це не означає, що дорогим. Різноманітність, збалансованість (щоб були рослинні продукти, білкові і трохи жиру), помірність — це три ключі до правильного харчування і міцного здоров’я на довгі роки.

Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут