Українська здорова їжа. Що нам їсти, щоб не хворіти та жити довше

1 листопада 2022, 23:50
Оксана Скиталінська: «В нашому раціоні мають бути звичні нам овочі та фрукти» (Фото:Roman Odintsov/Pexels)

Оксана Скиталінська: «В нашому раціоні мають бути звичні нам овочі та фрукти» (Фото:Roman Odintsov/Pexels)

Українцям слід переглянути своє ставлення до харчування та способу життя

Середземноморська? Окінавська? Нордична? Ні, українська!

Мабуть, ви зрозуміли, що мова йде про дієту, систему харчування. То чому українська?

Вчені давно помітили і вивчили багато харчових факторів, які є причиною серцево-судинних, онкологічних захворювань, цукрового діабету, ожиріння, ураження кісток та суглобів.

Відео дня

Є країни, яким за останні 30−40 років вдалося досягти суттєвого зниження смертності від серцево-судинних захворювань (Австралія, Фінляндія та США) внаслідок розробки та реалізації профілактичних програм.

На жаль, це не Україна. В Україні такі масштабні дослідження майже не проводяться, хоча відомо, що харчування більшості українців є висококалорійним за рахунок швидких вуглеводів та жирів, які надходять із харчових продуктів низької якості. На це ще наклалася війна, відключення світла, стрес.

І все ж.

Ми все одно їмо щодня, то для збереження здоров’я та профілактики хронічних захворювань, українцям слід переглянути ставлення до харчування та способу життя.

Для українця буряк кращий, ніж авокадо

Щоб наблизити українське харчування до оптимального, варто не стільки їсти «щось таке особливе», скільки прибрати те, що відверто шкодить здоров’ю.

Це цукор, солодощі, вироби з очищеного (без висівок) борошна і очищених від оболонок круп (пластівців).

Під час вибору продуктів харчування необхідно надавати перевагу натуральним традиційним продуктам з високою біологічною цінністю, які є основою традиційного харчування і вживалися нашими предками протягом століть, а також дотримуватися помірності в їжі, обмежувати вживання рафінованих (концентрованих) продуктів, особливо — солодощів та жирів низької якості.

Ще одна проблема — це пристрасть українців до солодких напоїв і соків. Такі напої мають презентуватися як шкідливі й такі, що зумовлюють розвиток цукрового діабету.

Мало уваги у нас приділяється такому корисному і цінному продукту, як висівки. Мелені висівки бажано додавати до багатьох став, особливо, до борошняних.

В нашому раціоні мають бути звичні нам овочі та фрукти, обов’язково включатися ягоди, зелень та пряні українські трави та спеції. Для українця буряк кращий, ніж авокадо, петрушка — краща, ніж спіруліна, а калина — корисніша, ніж ягоди годжі.

Те саме стосується і жирів: не варто захоплюватися рослинними оліями, бо вони містять жирні кислоти, які окислюються і при надмірному вживанні підсилюють процеси окислення в організмі (утворення вільних радикалів).

Морська риба корисна, проте вона не є традиційною для українців, для яких яєчні жовтки та невеличка кількість сала є більш традиційними.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Оливкова олія також не належить до звичного виду жиру, а олеїнова кислота не є незамінною.

Збільшення вживання українцями в останні десятиліття рідких рафінованих олій може бути одним із факторів зростання частоти серцево-судинних захворювань, раку товстого кишечника та молочної залози.

Традиційні сало та сметана є здоровою альтернативою оливковій олії, тому що сало збалансоване по складу жирів і містить необхідну кількість арахідонової кислоти — важливого компонента клітинних мембран.

Загалом жиру має бути приблизно 10−20 г вершкового масла, 10−20 г сала, 3−5 чайних ложок олій, але це також залежить від маси тіла, фізвчної активності.

Основу харчування мають становити овочі, а не хлібо-булочні вироби — 70−75%, фрукти та ягоди — 30−25%.

Спосіб приготування страв також має вплив на здоров’я.

Бажано, щоб кількість жиру була мінімальною або страви готувалися без жиру: це приготування на пару, відварювання, тушкування зі спеціями, овочевими та фруктовими соками, прянощами, запікання.

Важливим є розподіл продуктів харчування згідно з їх хімічним складом.

Продукти, багаті на вуглеводи й жири, доцільно вживати під час сніданку та обіду, оскільки в цю пору дня більші енергозатрати.

Ввечері краще надати перевагу стравам із нежирної риби, птиці, овочевим салатам, молочним продуктам. Амінокислоти, які надійдуть в організм після вечері, будуть оптимально використані для процесів відновлення.

Любити українське означає любити і свою українську їжу. В ній є багато цінного, що може допомогти нам бути здоровішим та довше жити.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X