Варто додати у свій раціон. Три найкорисніші продукти осені

17 листопада 2022, 20:43
Наталія Самойленко: «Осінь може асоціюватися з гарбузовим латте і гарбузовим пирогом, але найкорисніше вживати цей овоч у цільному вигляді» (Фото:KostyaKlimenko/Depositphotos)

Наталія Самойленко: «Осінь може асоціюватися з гарбузовим латте і гарбузовим пирогом, але найкорисніше вживати цей овоч у цільному вигляді» (Фото:KostyaKlimenko/Depositphotos)

Чим їжа простіша, тим здоровішими вона нас робить

Існує думка, що в осінньо-зимовий період ми відчуваємо дефіцит поживної їжі, і наш раціон заполоняють «важкі» страви та калорійні напої.

Ми часто схильні «ускладнювати» свій раціон переробленими продуктами, забуваючи про основну особливість живої їжі - чим вона простіша та чим коротший перелік складових у ній, тим здоровішими вона нас робить.

Відео дня

От, наприклад, в уявленні людей є негативна стигма щодо тієї ж звичайної картоплі, яку навіть в холодну пору року оминають, роблячи вибір на користь калорійних страв із соусами, здоби та десертів.

Але можна грати за правилами цього сезону, і додати до свого раціону ті продукти, які навіть своїм виглядом здатні забарвити похмурі будні.

1. Буряк

Листя та коріння буряка наповнені поживними речовинами, зокрема антиоксидантами, які борються з пошкодженням клітин і знижують ризик серцевих захворювань. Це одні з небагатьох овочів, які містять беталаїни, потужний антиоксидант, що надає буряку яскравого кольору. Беталаїни зменшують запалення та захищають клітини від пошкодження.

Буряк покращує роботу серця і легенів під час фізичних вправ. Оксид азоту з буряка збільшує приплив крові до м’язів. Деякі спортсмени їдять буряк під час тренувань задля покращення продуктивності.

Гарбуз містить вітамін С, вітамін Е, залізо та фолієву кислоту — усі вони зміцнюють вашу імунну систему

Буряк багатий на фолієву кислоту (вітамін B9), яка допомагає клітинам рости та функціонувати. Фолієва кислота відіграє ключову роль у контролі пошкодження кровоносних судин, що може знизити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Буряк природньо містить багато нітратів, які в організмі перетворюються на оксид азоту. Ця сполука знижує артеріальний тиск, змушуючи кровоносні судини розслаблятися та розширюватися.

Буряк містить багато клітковини та сприяє росту корисних бактерій у вашому кишківнику. Наявність великої кількості здорових бактерій у вашій травній системі допомагає боротися з хворобами та зміцнювати імунну систему. Клітковина також покращує травлення та знижує ризик закрепів.

2. Гарбуз

Осінь може асоціюватись із гарбузовим лате та гарбузовим пирогом, однак ми поговоримо про його класичну форму вживання у цільному вигляді, яка і надає більшість користі.

Гарбузи, як і їх помаранчеві родичі, морква та солодка картопля батат, багаті бета-каротином. Наш організм перетворює цей антиоксидант на вітамін А, який необхідний нам, щоб бачити у сутінках, для захисту від патогенних мікроорганізмів та щоб наша репродуктивна система працювала належним чином. Це також допомагає серцю, легеням, ниркам та іншим органам залишатися здоровими.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

На додаток до бета-каротину, гарбуз містить вітамін С, вітамін Е, залізо та фолієву кислоту — усі вони зміцнюють вашу імунну систему. Збільшення кількості гарбуза у вашому раціоні може допомогти вашим імунним клітинам працювати краще, захищаючи вас від мікробів та прискорюючи загоєння ран.

Гарбуза також багатий калієм — це має вирішальне значення для зниження артеріального тиску. Несолоне гарбузове насіння також наповнене мінералами та рослинними стеринами, які підвищують рівень «хорошого» холестерину, а також допомагають утримувати показники артеріального тиску на оптимальному рівні. Ще один бонус: калій також може збільшити мінеральну щільність кісток, зміцнюючи їх.

Насіння гарбуза містить триптофан, амінокислоту, яка необхідна нашому організму, щоб виробляти серотонін. Цей нейромедіатор виконує багато важливих функцій, у тому числі покращує настрій та сон.

Вибирайте більш корисні страви, як-от запчений гарбуз із травами та спеціями, гарбузове пюре, гарбузовий хумус або гарбузовий суп.

3. Квашена капуста

Сира квашена капуста — це різновид ферментованої капусти, яка складається з двох інгредієнтів: капусти та солі. Саме про користь такого класичного способу її приготування ми будемо говорити. Читайте етикетки. Якщо до складу входить і оцет, і цукор, то ви купуєте тільки назву.

Процес бродіння запобігає розмноженню бактерій, що дозволяє квашеній капусті залишатися свіжою довше.

Як і свіжа капуста, вона має багато очікуваних переваг для здоров’я, властивих звичайній листовій зелені. Однак, процес бродіння додає переваги, унікальні саме для квашеної капусти.

Одна порція квашеної капусти містить два грами клітковини — поживної речовини, як сприяє травленню. Квашена капуста має низьку калорійність, але завдяки великому вмісту харчових волокон може допомогти вам довше почуватися ситими.

Проте не тільки вміст клітковини робить цю їжу такою корисною для ШКТ. Квашена капуста також наповнена пробіотиками, які можуть покращити загальний стан кишківника.

Згідно з останніми дослідженнями, опублікованими в PLOS One, у квашеній капусті міститься понад 114 типів мікроорганізмів, що випереджає будь-які пробіотичні добавки на сучасному ринку. Ці мікроорганізми здатні витримувати вплив шлункової кислоти, що робить сиру квашену капусту ідеальною формою пробіотика.

Якщо ви хочете покращити свій психологічний стан, квашена капуста — для вас. В оглядовій статті 8 клінічних досліджень у журналі Nutrients зроблено висновок, що пробіотики допомагають підвищити настрій і зменшити симптоми депресії.

Квашена капуста додає нам життєвої сили, оскільки вона багата антиоксидантами та речовинами, що запобігають старінню, такими як поліаміни. Поліаміни відіграють важливу роль у покращенні клітинної функції, сприяючи відновленню клітин та сповільнюючи процеси старіння.

Але, як і у випадку з більшістю продуктів, поміркованість є ключовою для того, щоб зробити квашену капусту частиною здорового харчування.

Квашена капуста насичена натрієм, одна порція містить 9% рекомендованої добової норми. Пам’ятайте, що натрій — це не лише про сіль. Дуже багато «прихованого» натрію містять так звані готові оброблені страви та напівфабрикати. Надлишок натрію у вашому раціоні може призвести до підвищеного ризику серцевих захворювань, інсульту, захворювань нирок і застійної серцевої недостатності.

Більшості людей буде корисно включити квашену капусту в свій раціон, і побічні ефекти малоймовірні. Однак людям з певними захворюваннями слід бути обережними. Наприклад, якщо у вас виявлена непереносимість гістаміну, вживання цього продукту слід обмежувати.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X