Прихована загроза для здоров’я. Чим шкідливі трансжири

26 серпня, 20:43
Анастасія Голобородько: «Трансжири створені людиною для надання їжі насиченого смаку, пластичної текстури та продовження термінів зберігання» (Фото:artoleshko/Depositphotos)

Анастасія Голобородько: «Трансжири створені людиною для надання їжі насиченого смаку, пластичної текстури та продовження термінів зберігання» (Фото:artoleshko/Depositphotos)

Використовуйте соняшникову, кунжутну та інші горіхові олії тільки для заправки готових страв

Данія — перша у світі країна, яка заборонила трансжири законодавчо, ще у 2003 році.

Серцево-судинні захворювання, як і раніше, займають перше у світі місце серед причин смертності. Вчені оцінили ефективність заборони промислово вироблених трансжирів у їжі. Число смертей від ішемічної хвороби серця в країні зменшилося приблизно на 11%.

Відео дня

Всі мої і клієнти, і пацієнти знають, наскільки я радикальна щодо рафінованих олій та трансжирів. Рихлість судинної стінки, коефіцієнти атерогенності, фракції холестерину навіть 5 років тому на консультаціях я обговорювала з людьми 40−42 років і більше, а зараз проблеми із цим у кожного третього двадцятивосьмирічного.

Трансжири провокують системну запальну відповідь

Мені ставлять питання: «Якщо так шкідливо, чому не заборонять». Рух у розвинених країнах потихеньку починається. Спеціалісти різних систем охорони здоров’я вже вводять заборони. Питання олій (ви розумієте внесок в економіку пальмової, кукурудзяної, соняшникової рафінованої олії?) йде з позначкою прихованих загроз для здоров’я. Але масової заборони таки немає.⠀
Основну масу трансжирів ви споживаєте зі «смачного» — гідрогенізації жирних кислот (у виробництві маргарину та промислових тортиків, вафель, печива і навіть частково гідрованих олій), дезодорації рослинних олій та використання фритюрниць — фалафель, картопля фрі.

Трансжири створені людиною для надання їжі насиченого смаку, пластичної текстури та продовження термінів зберігання (непоганий дешевий консервант).⠀

В організмі вони збільшують рівень ліпопротеїдів низької щільності і зменшують рівень ліпопротеїдів високої, підвищують вміст тригліцеридів, провокують системну запальну відповідь і порушують функцію ендотелію судин, що різко збільшує ризик серцево-судинних хвороб, зокрема раптову серцеву смерть. Погіршують обидві важливі фази детоксу печінки, пригнічують тестостерон.⠀

Вчені скористалися загальнопопуляційними даними управління цивільної реєстрації, розділили населення на 60 шарів на основі статі, 6 вікових і 5 соціоекономічних груп, врахували навіть терапію, яку приймали учасники дослідження. Згідно з оцінками, кожен додатковий відсоток денних калорій, отриманий за рахунок трансжирів, збільшує смертність від захворювань серцево-судинної системи майже на 12%.

Рафіноване — викинути. У доставках та кафе мiнiмiзувати до «дуже рідко». Слово «смажити» — теж рідко, частіше «підрум'янити» і «припустити», «стір-фрай».

Готуємо на оливковій олії першого холодного віджиму, не доводячи до димлення, на вершковому та гі, на кокосовому. Кому помодніше — на олії авокадо. Соняшникова, кунжутна та інші горіхові - тільки для заправки готових страв.

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X