Здорове харчування по-справжньому. Що ж таке суперфуди?

5 серпня 2020, 00:43

«Суперфуд» сприймається багатьма як своєрідна індульгенція — з‘їв, набрався здоров‘я, можна не «паритися» з фізичними навантаженнями

Чи справді суперфуди можуть зробити нас суперздоровими?

Вже одне слово «супер» має наштовхнути нас на думку, що це не якийсь там продукт, а надзвичайний.

А за все, що супер, треба і суперзаплатити. Продавці суперфудів стверджують, що ці продукти потрібно вживати в їжу щодня.

Відео дня

Суперфуди нас схуднуть, спалять жир в найбільш ненависних місцях, зроблять майже орлиним зір і перетворять майже на супермена.

Правда, коли пробуєш знайти наукову літературу по суперфудам (в літературі у них більш скромніші назви), її не так багато, як рекламних проспектів.

Справжні суперфуди — навколо нас

Із суперфудами все так заплутано, бо серед них і справді корисний риб‘ячий жир (а морської риби ми вживаємо мало), і купа всіляких замінників звичайної їжі, без яких точно можна обійтися, і смачне авокадо (хоча і зібране кривавою ціною, почитайте про це, хто не знає), і чіа, які зроблять десерт вишуканим, але поступаються насінню льону по багатьом «корисним» параметрам, і так далі.

Плюси явища «суперфуд» в тому, що звертається увага на те, що їжа впливає на наше здоров‘я. А мінуси в тому, що їхня популярність збиває людей з пантелику і складається враження, що здорове харчування — це дорого, і звичайним людям не по кишені (бо кілограм ґоджі коштує, як 10−15 кг чорної смородини, а матча — то взагалі напій обраних, шипшиновий настій — не в тренді, якесь село неасфальтоване).

Якби моркву, буряк, зелену петрушку, гречку та перловку з таким завзяттям рекламували, як «органічну» кіноа чи спіруліну, здоровіших людей було б більше.

Але ж хто купить перловку по 400 грн/кг? А кіноа — то інша річ, то їжа древніх інків.

А ще «суперфуд» сприймається багатьма як своєрідна індульгенція — з‘їв суперфуд, набрався здоров‘я, можна не «паритися» з тими фізичними навантаженнями, «суперфуд» накачає там, де треба і прибере там, де зайве.

Ну ок. То чи їсти все ж таки те авокадо, батат, капусту кейл та дикий рис? Їжте, чому б ні? Вони урізноманітнюють раціон, роблять його смачнішим. Але й розумійте, що чогось надзвичайного там також немає.

Справжні суперфуди — навколо нас. А якщо до них додати суперформу і суперкросівки, взяти в руки супергантелі, ночами дивитись не суперсеріали, а суперсни, то, чого доброго, можна і супердовгожителем стати. І нехай буде з нами суперсила!

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X