Від стресу і безсоння. Чим корисний магній і в яких продуктах його шукати

24 червня 2020, 23:03

Магній бере участь в більш ніж 300 метаболічних реакціях в організмі

Часто можна чути від лікарів: «Зараз дуже напружений час, попийте магній». І знаю точно, що багато людей купують в аптеці препарати магнію без призначення лікаря і п’ють на всяк випадок, щоб уникнути наслідків стресу. Так що ж це за мінерал і з «чим його їдять»? Давайте по порядку.

Відео дня

Магній бере участь в більш ніж 300 метаболічних реакціях в організмі. Серед них — виробництво енергії, регулювання артеріального тиску, передача нервових сигналів, а також розслаблення м’язів. При дефіциті магнію ми можемо відчувати втому, яка не відповідає виконуваній роботі, можливі скачки тиску, перебої в роботі серця, головні болі, апатію, відчуття оніміння, судоми в кінцівках, посмикування повік, безсоння.

Крім того, магній бере участь в синтезі білків, сприяє підтримці здоров’я кісток і зубів, а також регулює процес ділення клітин. Він сприяє підтримці психологічних функцій (пам’ять, мова, мислення, увага і т. д.). Цим, зокрема, пояснюється його «антистресова» дія.

Багато магнію містить м’ясо равликів

Брак магнію у жінок провокує болісні менструації, випадання волосся, розшарування, ламкість нігтів. І на цьому його функції в організмі не закінчуються.

Магній також контролює роботу клітин міокарда. І, нарешті, він впливає на нормальний перебіг вагітності: відповідає за здоровий сон майбутньої мами, попереджає підвищення тонусу матки, спонтанні викидні і невиношування вагітності.
Добова потреба в магнії становить 400−420 мг для чоловіків старше 19 років і 310−320 для жінок (і треба додати ще 40 мг вагітним для здорового розвитку плоду).

Ми повинні задовольняти потребу в магнії продуктами харчування — рослинною та тваринною їжею і водою.
Продукти, багаті магнієм, не належать до екзотичних, вони доступні і обов’язково повинні перебувати в раціоні кожного. В першу чергу — різні цільнозернові продукти. У білому хлібі, шліфованому рисі і т. д. магнію міститься мало, оскільки він знаходиться в основному у зовнішній оболонці зерна — у висівках, які видаляються при переробці.

Велика кількість магнію міститься в овочах з листям темно-зеленого кольору, оскільки магній важливий компонент хлорофілу — зеленого пігменту рослин. Також багато його в морських водоростях, наприклад, в морській капусті, та морепродуктах. Є він і в бобових, рибі, м’ясі, горіхах, сухофруктах, овочах і фруктах. До речі, багато магнію містить м’ясо равликів.

Але важливо знати і те, що вживання солодких газованих напоїв, в яких багато фосфору, призводить до втрати магнію. Надмірне вживання кави, а також консервованих і оброблених продуктів, в яких вміст магнію втрачається наполовину, впливає на забезпечення магнієм організму.
Харчування сучасної людини обробленими харчовими продуктами і напружений спосіб життя призводять до частого виникнення дефіциту магнію. А це, разом з іншими факторами сучасного життя — малорухливістю, захопленням фастфудом, надмірною вагою, переїданням — на жаль, сприяє зростанню серцево-судинних захворювань.

До речі, не потрібно шукати який-небудь один продукт, який забезпечить магнієм і якого треба з'їдати кілограми. Щоб в організм надходила достатня кількість цього мінералу, харчування має бути повноцінним і різноманітним, складатися з продуктів різних груп, бути збагаченими рослинною їжею.
Харчуйтеся правильно, слідкуйте за тим, що ви їсте.

Натуральні джерела магнію (в 100 г):

Насіння гарбуза — 530 мг

Гречана крупа — 230 мг

Фундук — 172 мг

Морська капуста — 170 мг

Вівсяна крупа — 135 мг

Волоський горіх — 120 мг

Квасоля — 103 мг

Петрушка — 85 мг

Креветки — 60 мг

Банан — 42 мг

Авокадо — 29 мг

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X