Осінній переворот. Яким має бути раціон у холодну пору року

8 жовтня 2020, 20:43

Якщо вечорами бентежить голод, встановіть час вечері ближче до 20:00

Не секрет, що харчування в осінньо-зимовий період відрізняється від раціону за теплої пори року.

Коли стає прохолодно і похмуро, нам хочеться більше калорійної їжі, теплішої і збагаченої триптофаном (речовина, яку ми отримуємо з їжі і з якої організм синтезує «гормон щастя» серотонін). ⠀

Відео дня

Саме зараз всім нестримно хочеться какао, капучино або чайку з цукеркою, булочкою або тістечком. У вас теж так?

Можливо, є сенс додати перекус

Це природно, не хвилюйтеся. Це перебудова організму, і він дає нам сигнали переглянути раціон.

Але якщо ми хочемо зберегти фігуру, нам потрібно очолити цей «осінній переворот», а не йти на повідку у «хочу чай з цукеркою» 18 разів на день.

  1. Перегляньте свій раціон його калорійність, якщо ви рахуєте калорії). Можливо, потрібно додати 100−200−300 ккал (тут індивідуально і залежить ще й від того, скільки ви витрачаєте — дехто з приходом осені взагалі перестає рухатися).
  2. Якщо влітку ви рано вечеряли і це було нормою, а зараз вечорами бентежить голод, установіть час вечері ближче до 20:00 (тут теж індивідуально, залежно від вашого графіка).
  3. Можливо, є сенс додати перекус, навіть якщо влітку вам вистачало триразового харчування. Нехай ліпше цей перекус буде корисним і запланованим, ніж хаотичним і кілька разів на день.
  4. Не забувайте пити воду! Зараз як ніколи чудово «заходить» тепла вода з лимоном.
  5. Займайтеся спортом. Це відмінне джерело ендорфінів. М’язову радість після тренування гарантовано.

Потрібні в цю пору року продукти:

Каші. Це і енергія, і ситість, і вітаміни з мінералами. А також мінімальний ризик погладшати від каш, у порівнянні з солодким.

Овочі, що пройшли термічну обробку.

Корисні жири — рослинні олії, вершкове масло, авокадо, оливки, сир, горіхи і насіння, жирна риба. Але пам’ятаймо: жирами легко перевищити норму калорійності, контролюйте їх кількість у порціях.

Продукти, що містять триптофан — сир, гриби, риба, бобові, кунжут.

Продукти, що містять антиоксиданти — вітаміни А (гарбуз, морква, яловича печінка, печінка тріски, молочні продукти), Е (рослинні олії, авокадо, шпинат, мигдаль), С (солодкий перець, чорна смородина, ківі, обліпиха, капуста), селен (висівки, бразильські горіхи, устриці), астаксантин (креветки, криль, червона риба).

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X