Холодні супи та трав’яні чаї. Що їсти та пити в спеку

6 липня, 23:03
Світлана Фус: «Холодні супи не створюють надмірного навантаження на травну систему» (Фото:Antonio Iglesias/Pixabay)

Світлана Фус: «Холодні супи не створюють надмірного навантаження на травну систему» (Фото:Antonio Iglesias/Pixabay)

Всі овочі, яку ростуть над землею, надають охолоджуючий ефект

Літня спека впливає на роботу всього організму, навіть якщо ми не відчуваємо явних змін в самопочутті.

Найбільше постраждати від спеки можуть літні люди і маленькі діти. Це пов’язано багато в чому з тим, що у дітей механізми природної терморегуляції ще не до кінця сформовані, а у літніх вони вже не працюють так само справно, як у молодості.

Відео дня

Люди, що приймають певні ліки: зверніть увагу на те, що сечогінні засоби, препарати для лікування захворювань нирок, печінки та серця можуть негативно впливати на здатність організму регулювати температуру.

«Літня» їжа та напої можуть надати нам неоціненну допомогу в спеку, сприяючи природному охолодженню організму та хорошому самопочуттю, попереджаючи перегрів і тепловий удар.

Спека впливає на роботу всього організму

Більшість сирих овочів і фруктів містить високий відсоток води, тому їх потрібно їсти, щоб знизити ризик зневоднення. З овочів — це листовий салат, огірки, селера, помідори та інші.

Всі овочі, яку ростуть над землею, і зокрема листові овочі, надають охолоджуючий ефект. Особливо корисні темно-зелені, з легкою гіркуватістю сорти листового салату, а також петрушка, молода листова гірчиця та листя буряку.

Що стосується фруктів, то ідеальною їжею в спеку вважаються кавуни і дині — вони вгамовують спрагу краще, ніж будь-які «дієтичні» напої, підсолоджені аспартамом. Ці фрукти, що містять 90−95% води та невелику кількість клітковини, допомагають підтримувати водний баланс і добре очищують організм.

Окрім цього овочі та фрукти є багатим джерелом калію і допомагають відновлювати рівень цього елементу в організмі після втрат в результаті посиленого потовиділення у спеку. Калію також багато і в крупах, тому поєднуйте овочі з крупами для забезпечення організму важливим мінералом.

Прохолодні напої в спеку краще напоїв з льодом. Правильно змішувати в склянці в рівних пропорціях холодну воду з теплою. Це добре освіжає і не дозволяє застудити горло. Не пийте соки і смузі дуже часто, віддавайте перевагу цілісним фруктам. Солодкі напої — лимонади, напої з цукром — потрібно виключити.

Що допоможе під час літньої спеки?

Трав’яні чаї. У деяких чаях є компоненти для поліпшення травлення (насіння фенхелю, коріандру тощо), що корисно при вживанні овочів та фруктів, які можуть посилювати газоутворення.

Холодні супи. Ці супи гарні й тим, що вони легкі і не створюють надмірного навантаження на травну систему, ослаблену спекою.

У багатьох людей м’ята асоціюється зі свіжістю і прохолодою — вона дійсно володіє натуральним жарознижуючим ефектом. Листя м’яти перцевої можна додавати в будь-які страви: овочеві салати, супи, рибні і м’ясні страви, сири, холодні чаї.

Не допускайте літніх помилок у харчуванні.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X