Коли мова про здоров’я. У чому секрет середземноморської дієти
Цей тип харчування дуже популярний — і не без причин
Про середземноморську дієту не чули хіба мої коти. Саме на неї радять орієнтуватися лікарі, коли мова йде про здоров’я і довголіття. Чому?
Бо у ній є багато того, що потребує наше тіло, щоб довго не «ламатися»:
— зелень, бо у ній фолати, які потрібні судинам, щоб вони були чистими та еластичними, щоб не було запалень, інсультів та інфарктів (а судини різного калібру в нас всюди);
— різнокольорові овочі, наповнені рослинними пігментами, які мають позитивний вплив на різні процеси (від зменшення запалень, «ремонту» внутрішньоклітинних поломок, до профілактики розладів мозку та протиракових ефектів);
— пряні трави, часник, в мікродозах мають концентрати фітонутрієнтів, які є горметинами, тобто діють, як незначний стресовий фактор, активуючи при цьому гени, пов’язані з довголіттям, що покращує роботу всього організму (травлення, детоксикацію);
— йогурт, як джерело легкозасвоюваного білка, кисломолочних корисних бактерій і основа для приготування різноманітних страв
— горіхи та оливкова олія, які дають корисні жири — рослинні омега-3 та омега-9, що діють по принципу синергізму, підсилюють дію один одного.
За цим же принципом можемо готувати і ми, створюючи наповнені цими всіма цінними інгредієнтами, страви.
Сьогодні я приготувала закуску, яка поширена на Балканах, і без якої майже не обходиться жодна трапеза. Придумайте назву!
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life