Золотий стандарт. Яка дієта корисніша для мікробіома

23 червня, 23:03
Анастасія Голобородько: «Омега-3, поліфеноли та різноманітні мікроелементи — це користь та модуляція кишкової мікробіоти» (Фото:snyfer/Depositphotos)

Анастасія Голобородько: «Омега-3, поліфеноли та різноманітні мікроелементи — це користь та модуляція кишкової мікробіоти» (Фото:snyfer/Depositphotos)

Саме така система харчування дозволяє підтримувати різноманітність та стабільність кишкової мікрофлори

Різні дієти та здоровий кишківник. ⠀

Просто нагадаю, що здорова флора здорової людини — дуже різноманітна і без запалень та патогенів. Із цілими непроникними стінками.⠀

Відео дня

Мікробіота кишківника — це екосистема з трильйонами бактерій, що постійно змінюється та формується. Ви вже тисячі разів читали про неї, у тому числі в мене.⠀

Наслідки різних модних дієт для модуляції мікробіоти кишківника досі значно невідомі і можуть призвести до змін видового балансу, а відповідно, і захисного бар'єру та імунної відповіді. Вони також можуть впливати на ризик хвороб, рівень енергії, стан шкіри, настрій і взагалі те, як ви засвоюєте їжу.

Мікробіота кишківника — це екосистема з трильйонами бактерій

Їжа має ключовий вплив на мікробіоту кишківника.

Високе споживання тваринних білків, насичених жирів, цукру та солі стимулює зростання патогенних бактерій на шкоду корисним бактеріям, наслідки цього — погана кишкова та імунна відповідь.

Цілісні складні вуглеводи та рослинний білок ведуть до збільшення кількості корисних бактерій.

Омега-3, поліфеноли та різноманітні мікроелементи — це користь та модуляція кишкової мікробіоти.

Перероблена їжа, фритюр, вибілена мука, цукор, багато очищених жирів, солі, барвники-консерванти, передкасова зона вбивають мікробну різноманітність кишківника з погляду типів і видів. Це призводить до дисбактеріозу, зміни бар'єрної функції та проникності, аномальної активація імунних клітин. Це найвища частота хронічних захворювань.

Елімінаційні дієти та протоколи на кшталт low-FODMAP та безглютену можуть покращити симптоми синдрому подразненого кишківника та запальних захворювань кишківника типу хвороби Крона у окремих пацієнтів. Довгострокові ефекти на мікробіоту поки що не зрозумілі.
Умовна середземноморська дієта (пескетаріанство і зрідка м’ясо — у свята), багато овочів, багато оливкової олії та оливок, мало зернових та молока, паузи між прийомами їжі, вода як основна рідина та нічна пауза 12 годин) залишається золотим стандартом для оптимального регулювання різноманітності та стабільності мікробіоти.

Текст публікується з дозволу авторки

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X