Обов’язкова умова здорового раціону. Як харчується нутриціолог

10 жовтня, 23:03
Здорова їжа (ілюстративне фото) (Фото:shmeljov/Depositphotos)

Здорова їжа (ілюстративне фото) (Фото:shmeljov/Depositphotos)

Майже кожен прийом їжі починаю планувати від овочів: які овочі і потім — що до них

Описати звички, коли твоя професія — усе, що пов’язано з їжею, складно. Але я спробую. Однозначно можу відзначити кілька пунктів.⠀

Різноманітність у їжі — обов’язкова умова здорового раціону. Одноманітний продуктовий кошик та звичні, «чергові» рецепти — часта помилка в харчуванні. Наслідувати сезон — це вже підключати різноманітність. Тому хоча б 12 разів на рік я б дуже рекомендувала змінювати акценти того, що в сезоні з локального — для всіх.⠀

Відео дня

Овочі та фрукти — по 4−5 видів. У зимовий сезон — заморожування. Те, що у продажу взимку, — добре, але частина продуктів, що приїжджають, зірвана раніше зрілості і доходить за кольором і смаком, але не за складовими з ґрунтів, не за користю. Є морозильна камера, і на зиму вона завантажена червоними та чорними ягодами та зеленню (мангольд, кейл — великою листовою). По суті, майже кожен прийом їжі я починаю планувати від овочів: які овочі і потім — що до них.⠀

Звичні, «чергові» рецепти — часта помилка в харчуванні

Зелені їм дуже багато і дуже різноманітну, буквально всю, нам відому, і цілий рік: кінзу, естрагон, паростки, м’яту, мангольд, фризе люблю так само, як і базові руколу, кріп, петрушку, ромен, щавель.

В свіжому вигляді і як sos-варіант для швидкого приготування в камері морозилки завжди є кілька видів морської риби і морепродуктів. Завжди є до 5−6 видів насіння і горіхів, це мій десерт, мій снек. Завжди повна полиця каш, всі мої пріоритетні - безглютенові псевдозлаки. В них крутіший склад. Завжди є гречка, кіноа, амарант, пшоно, рідше — чорний рис та кукурудзяна крупа. Нут і темні види сочевиць.⠀

Завжди багато видів борошна. Я добре навчилася готувати з альтернативними видами — нутовим, горіховим, кокосовим, мені смачно, дуже різноманітно і точно більш нутритивно цінно, ніж вибілене пшеничне. Яйця курячі та перепелині, качині, вершкове масло є завжди.⠀

З рослинних олій — оливкова та кокосова — це основа, але завжди є три-п'ять видів інших: олія лісового горіха, кедрова, конопляна — невеликі порції горіхових олій для заправки, їх я не нагріваю. Повна полиця прянощів, десятки видів. Й багато видів солі та оцту. Сіль морська велика, рожева, волога з особливих видів моря, пластівцями, копчена, ароматизована порошком білих грибів, оцти — нефільтрований яблучний, червоний винний, рисовий.

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X