Для мозку, серця і судин. Скільки жирних кислот Омега-3 вам потрібно

17 червня 2020, 23:03

При надлишку Омега-3 антиоксидантний ефект змінюється на цілком протилежний

Жирні кислоти Омега-3 не синтезуються в організмі, але потрібні для підтримки когнітивних здібностей, роботи серця і судин, суглобів, гормонального балансу.

Омега-3 зберігає і регенерує теломери ДНК клітин, попереджає склеювання тромбоцитів, забезпечує нормальне функціонування нервової системи.

Відео дня

Серед жирних кислот найбільш важливі три:

— альфа-ліноленова (АЛК)

— ейкозапентаєнова (ЕПК)

— докозагексаєнова (ДГК)

Джерело АЛК — продукти рослинного походження: насіння чіа, насіння льону, гарбуз, квасоля, зелень, овочі, авокадо, фрукти, ягоди, лляна, гірчична, рапсова, рижієва олія, горіхи, олії на основі горіхів, водорості.

Джерело ЕПК та ДГК — тваринні продукти: морепродукти, дика морська жирна риба, риб’ячий жир.⠀

Риба, вирощена промисловим способом, не має ЕПК і ДГК

В організмі людини АЛК може перероблятися в ЕПК і ДГК, але не в наших генетичних модифікаціях, а у представників Південної Азії. Тому в Індії, наприклад, таке розвинене вегетаріанство: власники так званого «гену вегетаріанства» добре синтезують Омега-3 з рослинних джерел.

Для покриття потреби в Омега-3, а саме ЕПК і ДГК, природним шляхом необхідно 150 г жирної дикої риби або морепродуктів 2−3 рази на тиждень. Доведено: риба, вирощена промисловим способом, не має ЕПК і ДГК.

Де брати ЕПК і ДГК веганам? Добавки.

Де брати ЕПК і ДГК не веганам?

Варіант 1: з жирної риби диких сортів.

Варіант 2: з добавок.

І тут є проблема.

Ці добавки і БАДи є в кожній аптеці, продаються без рецепта, а під час Covid-19 взагалі стало модно пити жменями риб’ячий жир і таблетки Омега-3. Але всі останні міжнародні конгреси по дієтології закликають припинити прийом Омега-3 жирних кислот без показань і скасувати самопризначення.

Чому? По-перше, ключова проблема, що ви п'єте Омега-3 без показань і самі собі призначаєте БАДи.

А тим часом, при надлишку Омега 3 антиоксидантний ефект, який є в Омега-3, повертається з точністю до навпаки. Надлишок Омега-3 дає про-оксидантний ефект — тобто сприяє запаленням, захворюванням нервової системи, шкіри, збільшує схильність до утворення каменів, зайву вагу, холестерин.

1. Дослідження Food Science and Human nutrition підтвердило: надлишок Омега-3 загрожує раком простати та імунологічними розладами.

2. Прийом Омега-3 полегшує і збільшує тенденцію засвоєння цукру клітинами і перетворення його на жир. За останнім дослідженням NIFES (Національного інституту харчування і вивчення риби і морепродуктів Норвегії) надлишок цукру в раціоні знижує ефект прийому Омега-3.
Тобто ситуація така: ви їсте жирну рибу, ікру, морепродукти, додаєте в раціон лляну олію і насіння, п'єте препарати Омега-3 жменями, але при цьому перебираєте по кількості з солодкими фруктами, бавитеся випічкою, берете фінік чи шоколад до кави або чаю — і як наслідок вага росте, холестерин росте, а Омега-3 жирні кислоти не засвоюються.

3. У 2018 році Cochrane Library провела мета-дослідження і дійшла висновку: збільшення споживання Омега-3 в капсулах не має практично ніякого впливу на серце, судини, шкіру і волосся.

4. Іспанське дослідження в Nutrition Reviews аналізувало всю базу по омега в Pub Med за 2012−2017 роки. Доказових даних про вплив Омега-3 на інтелект не виявлено.

Для дітей і підлітків — риб’ячий жир не необхідність.

Не обов’язкове призначення для вагітних і годуючих.

Омега не дає позитивні результати пацієнтам з хворобою Альцгеймера.

Висновки:

— перед призначенням препаратів Омега-3 треба здати кров на аналіз біомаркера Омега-3-ПНЖК (Omega-3-Index);

— не можна пити Омега-3 постійно і без показань нутриціолога;

— краще заберіть з раціону цукор, щоб жирні кислоти з їжі засвоювалися.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X