Вгамують вітамінну спрагу. П’ять найкорисніших фруктів та ягід

12 липня, 23:25
Наталія Самойленко: «Малина містить набагато менше цукру, ніж більшість фруктів» (Фото:Debby Hudson/Unsplash)

Наталія Самойленко: «Малина містить набагато менше цукру, ніж більшість фруктів» (Фото:Debby Hudson/Unsplash)

Найбільшу харчову цінність мають продукти, які знайомі ще з дитинства

Кожна пора року має свої основні продукти, які саме в цей час досягають найкращого розміру, смаку, харчової цінності та загальної корисності. Але це не означає, що продукція, яка не вирощена в пік сезону, не є поживною. Насправді, у складі таких фруктів та овочів може бути лише незначно менша кількість поживних речовин. Проте, продукти, зібрані у розпал сезону, швидше за все, будуть значно смачнішими, а покращений смак є важливим фактором.

Відео дня

Сезонне харчування може допомогти створити більш різноманітну дієту. Це необхідно для отримання вітамінів, мінералів, антиоксидантів та інших фітонутрієнтів, яких ми зазвичай позбавляємо себе, якщо їмо лише кілька видів фруктів і овочів цілий рік. Різноманітність харчування є важливою для боротьби з дефіцитом мікроелементів.

При цьому, чим простіше — тим краще. І найбільшу користь можна знайти в продуктах, які знайомі ще з дитинства. Справа не в екзотичності чи високій вартості, а в тій концентрації поживних речовин, які скромно виконують важливу роль у підтримці нашого здоров’я.

Доросла людина повинна щодня включати до свого раціону 300−400 г ягід та фруктів. Але, незважаючи на користь, міра повинна бути.

Сьогодні ми поговоримо про п’ять найкорисніших літніх фруктів та ягід, які здатні не тільки потішити наші смакові рецептори, а й вгамувати вітамінну спрагу справжнім нутритивним коктейлем.

1. Чорна смородина

Одна порція цих ягід містить близько 85% рекомендованої щоденної норми вітаміну С, отже, може допомогти зміцнити вашу імунну систему, дозволяючи організму ефективніше боротися з інфекціями.

Також чорна смородина багата омега-6 жирною кислотою під назвою гамма-лінолева кислота. Ця сполука здатна зменшити запалення та покращити симптоми запальних захворювань, таких як ревматоїдний артрит. Деякі дослідження показали, що гамма-лінолева кислота допомогла зменшити біль у суглобах і скутість у людей з артритом.

Чим простіше — тим краще

Темний колір цієї ягоди зумовлений високим вмістом антоціанів — антиоксидантів, що борються з вільними радикалами в організмі, зменшуючи окислювальний стрес і пошкодження клітин.

Багата на антоціани чорна смородина може допомогти в лікуванні глаукоми, однієї з головних причин сліпоти. Антиоксидант збільшує кровотік в очах і уповільнює прогресування глаукоми. Гамма-лінолева кислота та інші антиоксиданти також можуть допомогти зменшити сухість очей і симптоми їх втоми.

Чорна смородина містить багато марганцю, важливого мінералу, необхідного для секреції інсуліну. Цей мікроелемент допомагає нормалізувати рівень цукру в крові у людей із діабетом 2 типу.

2. Чорниця

У багатьох людей вживання цієї ягоди асоціюється із покращенням гостроти зору. Однак, результати досліджень стосовно цього питання насправді неоднозначні. Втім, деякі з досліджень показують, що чорниця здатна допомогти при втомі очей, яка призводить до головного болю, розмитості або двоїння в очах.

Чорниця містить фенольні кислоти, які можуть допомогти знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Чорниця також може поліпшити травлення. Антиоксиданти, дубильні речовини та пектин, що містяться у цих ягодах, здатні зменшити запалення у шлунково-кишковому тракті. Зменшення цього запалення допомагає полегшити діарею та нудоту.

3. Малина

Ця ягода містить калій, необхідний для роботи серця та зниження артеріального тиску. Омега-3 жирні кислоти, що також можна знайти в малині, дозволяють запобігти інсульту та хворобам серця. Ця ягода також містить марганець, який допомагає регулювати рівень цукру в крові, а також необхідний для здоров’я кісток і шкіри.

Одна порція малини містить 8 грамів клітковини, що набагато більше, ніж у складі більшості фруктів. Клітковина може допомогти знизити рівень цукру в крові, рівень холестерину та артеріальний тиск. Їжа з високим вмістом клітковини, як правило, довше забезпечує відчуття ситості, тому може допомогти контролювати вагу.

Малина містить набагато менше цукру, ніж більшість фруктів — лише 5 грамів у цілій чашці. Вона також містить вітамін С, який важливий для виробництва колагену — протеїну, що входить до складу нашої шкіри. З віком кількість колагену зменшується, що призводить до появи зморшок та в’ялості. Вітамін С також допомагає запобігти пошкодженню шкіри сонцем, що особливо актуально влітку.

4. Абрикос

Багаті на вітаміни А та Е, а також на бета-каротин та інші каротиноїди, абрикоси чудово підтримують здоров’я очей. Лютеїн, зокрема, важливий для здоров’я сітківки та кришталика. Поживні речовини, що містяться у цих фруктах, також допомагають зменшити ризик дегенерації жовтої плями та розвитку катаракти.

Такі антиоксиданти, як вітамін Е та вітамін С, відомі своїми властивостями покращувати стан шкіри. Вони можуть допомогти захистити її клітини від ультрафіолетового випромінювання, запобігти появі ранніх зморшок і підвищити еластичність шкіри. Бета-каротин є ще одним антиоксидантом, який допомагає захистити шкіру від сонячних опіків і додаткового пошкодження ультрафіолетом.

Абрикоси містять велику кількість харчових волокон, які покращують травлення. Розчинна клітковина допомагає вашому шлунково-кишковому тракту утримувати достатню кількість води та сприяє розвитку корисних бактерій. Нерозчинна клітковина також корисна для покращення перистальтики кишківника.

5. Яблука

Є така приказка: «An apple a day keeps the doctor away». Хоча вживання яблук не є панацеєю, воно корисне для вашого здоров’я.

Яблука містять велику кількість рослинного пігменту кверцетину. Ця хімічна речовина рослинного походження, флавоноїд, захищає клітини в усьому тілі, включно з клітинами мозку.

Клітковина, якою також багаті яблука, може уповільнити травлення, щоб ви довше відчували ситість після їжі. Це допоможе вберегти вас від переїдання.

Але якщо перед вживанням очистити яблуко від шкірки, ви отримаєте значно меншу кількість клітковини та флавоноїдів.

Хоча яблука дійсно корисні для здоров’я, споживання їх у великій кількості (як і будь-чого іншого) може бути шкідливим для вас. Надлишок фруктів може призвести до набору ваги.

Важливо: яблучний сік може взаємодіяти з протиалергічним препаратом фексофенадином (Аллегра). Сік ускладнює його засвоєння організмом. Тому старайтесь не запивати ці лики напоями, що містять яблука у складі.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X