Овоч молодості і довголіття

15 квітня 2020, 09:07

Сирий буряк оздоровлює судини і протидіє старінню всього організму, але варений або печений має не менш цінні властивості

Кожен овоч містить унікальну комбінацію поживних речовин, саме тому необхідно включати в раціон найрізноманітніші овочі, щоб отримати максимальну користь для здоров’я. Різноманітність не лише додає смаку життю, але і продовжує його.

Відео дня

Я вже не раз писала про користь сирого буряка. Це овоч молодості і довголіття: він оздоровлює судини, сприяючи виробленню дуже корисного оксиду азоту, запобігає тромбоутворенню, розвитку гіпертонії, атеросклерозу і нейродегенеративних порушень, а також протидіє старінню всього організму, особливо судин.

— Бетанін та бетаїн мають виражену протизапальну та антиканцерогенну активність;

— Каротиноїди буряка очищають кров та підсилюють активність імунних клітин, допомагаючи боротися з інфекціями;

— Ферулова кислота захищає мембрани клітин від «псування» (окислення, руйнування).

— Поліфеноли нормалізують кишечну мікрофлору, сприяють відновленню здорової структури кишечної стінки.

На щастя, українці люблять і шанують буряк

Але варений (або печений) буряк має не менш цінні властивості — він багатий пектином і біологічно активними сполуками. Потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, пектин утворює гель, який, просуваючись по кишечнику, захоплює токсичні речовини та виводить їх з організму.

У той же час гель обволікає стінки шлунка і кишечника і перешкоджає всмоктуванню в лімфу та кров токсинів, знижує запальні процеси слизової оболонки і виразкоутворення. Пектин здатний сорбувати і виводити з організму шкідливі мікроорганізми і виділені ними токсин, а також біологічно шкідливі речовини, що накопичуються в організмі: холестерин, жовчні кислоти, сечовину, білірубін, гістамін.

На щастя, українці люблять і шанують буряк, часто готуючи борщі, вінегрети і навіть «шубу». А ще всі ми любимо солодке, але магазинні солодощі саме зараз будуть нас робити вразливішими до коронавірусу. Тому пропоную приготувати казково смачний буряково-моркв'яно-лимонний пиріг, багатий біологічно активними речовинами.

Пиріг Ковід но пасаран

  • Варений буряк — 1—2 більше середнього
  • Варена морква — 2—3 великі
  • Яйця — 2—4 шт
  • Горіхи — жменя
  • Імбир — чайна ложка тертого
  • Лимон — 1 шт
  • Вишні, смородина — півсклянки
  • Цукор — десь столову ложку. Можна розмочені фініки, або родзинки, або банан.
  • Борошно — бажано цільнозернове, або, якщо його нема, можна додати висівки — по 1 столовій ложки до кожного збивання

Робити в два заходи.

Половину яєць, дрібку солі, трошки цукру збиваєте в блендері. Поступово додаєте порізаний із шкіркою лимон, тертий імбир, моркву, горіхи і борошно.

Виливаєте у змащену оливковою олією форму.

Миєте блендер.

Берете яйця, які залишились, так само додаєте трошки солі, цукру, збиваєте, потім — буряк, смородину, вишні і борошно.

Виливаєте на моркв’яно-лимонно-імбирну масу.

Відправляєте в духовку на 25−30 хв при температурі 150 градусів (показник готовності — пиріг має піднятися і давати гарний аромат по дому).

Користь:

— багато пектинів, які живлять корисну мікрофлору кишечника, зміцнюють кишечний імунітет;

— каротиноїди, які мають захисну дію на епітелій дихальних шляхів;

— вітамін С, який потрібен для імунних клітин;

— імбир, що має фітонцидні властивості;

— і багато-багато клітковини, що зменшить ризик зайвої ваги.

Примітка: зупиніться на шматочку (по-моєму, це найскладніше).

А ще спробуйте закуску із буряка із м’яким підсоленим сиром.

Я потерла болгарську бринзу та змішала її із сметаною, але
можна використати фету або кисломолочний сир. Отже рецепт.

Буряковий торт Любов до життя

  • Варені маленькі бурячки — по одному на людину
  • М’який сир, або козиний сир, або бринза
  • Сметана або йогурт
  • Часник — 1 зубчик
  • 1 столова ложка очищеного насіння соняшника
  • Сік половини лимона
  • 2 столові ложки оливкової олії
  • Маленька мандаринка або насіння граната

Робите начинку: сир змішуєте з насінням, сіллю, перцем, сметаною або йогуртом. Буряк ріжете так, щоб було 3−4 шари. На пластинку буряка накладаєте трошки начинки, зверху — другу пластинку і так далі. Поливаєте заправкою (сік лимона, оливкова олія, перець). Посипаєте зернами граната або шматочками мандаринки.
Викладаєте в довге блюдо — так гарніше. Їсте і думаєте, яке прекрасне життя, незважаючи ні на що.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X