Без вуглеводів. Які перекуси корисні

30 січня, 20:43
Оливки (ілюстративне фото) (Фото:Nadianb/Depositphotos)

Оливки (ілюстративне фото) (Фото:Nadianb/Depositphotos)

Їжте те, що не спровокує різкі стрибки інсуліну

Чи існують корисні перекуси? І якщо так, то якими вони мають бути?

Зазвичай я не рекомендую перекуси. Навпаки, вчу формувати таку харчову тарілку, аби вона насичувала повним вітамінно-нутрієнтним складом і не викликала різких стрибків інсуліну. І що важливо, за моїми спостереженнями, 90% людей отримують замовлення і легкість, будуючи чисті харчові паузи.

Відео дня

Але на початку буває непросто дотерпіти до обіду або вечері без додаткової їжі. Декому це просто складно та незвично. У когось це період звикання до нового типу харчування. У стресовий період теж буває важко не спокуситися на перекус. Як зробити його не шкідливим?

Навіть найідеальніший перекус не зможе засвоїтися в умовах підвищеного кортизолу

Ключове: їжте те, що не спровокує стрибки інсуліну і допоможе протриматися до наступного прийому їжі без зривів на солодке. Це можуть бути:

— білково-жирові та жирні продукти;

— овочі та коренеплоди. Клітковина в них допоможе подовжити відчуття ситості. Все просто: поріжте зручними шматочками та складіть у контейнер. І користь буде під рукою;

— bulletproof coffee (бронекава) з кокосовим маслом, МСТ (тригліцеридами середнього ланцюга) або гхі;

— рибний бульйон;

— авокадо;

— горіхи: пекан, грецькі, мигдаль, бразильські, макадамія, кедрові. Вони найбільш збалансовані за вмістом білків та жирів. Фісташки та кешью — найвуглеводніші і відстають за вмістом жирів, тому менш бажані. Арахіс — взагалі не горіх, належить до сімейства бобових. Його не треба.

Не переборщіть із кількістю, приймайте невеликі жменьки — 30 г/порцію. І не смажені, а сушені (а в оптимальному варіанті — замочені попередньо у воді, щоб нейтралізувати фітинову кислоту, яка перешкоджає засвоєнню мінералів та інших цінних речовин);

— гарбузове або конопляне насіння, конопляна макуха;

— відварені на м’яко яйця/пашот з овочами/зеленю;

— маслини, оливки;

— слабосолона риба, ікра лососева, щуча тощо.

Без вуглеводів! Це супер важливо. Випічка із соком, або злаковий батончик у шоколаді, або всі «фітнес батончики», та навіть яблуко спровокують різкий стрибок інсуліну та глюкози в крові. А це — прямий шлях до інсулінорезистентності та діабету 2 типу.

І наостанок. Всю їжу вчіться їсти за можливістю в спокійній обстановці та хорошому настрої. Навіть найідеальніший перекус не зможе засвоїтися в умовах підвищеного кортизолу без адекватної кислотності шлункового соку.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X