Чотири поради для здоров’я. Що варто прибрати зі свого раціону

11 липня, 22:40
Мирослава Ульяніна: «Цукор провокує запальні процеси в організмі» (Фото:Julio Melanda/Pexels)

Мирослава Ульяніна: «Цукор провокує запальні процеси в організмі» (Фото:Julio Melanda/Pexels)

Зернові корисні і потрібні лише тоді, коли мають оболонку

Мене як нутриціолога часто запитують, що додати в свій раціон для здоров’я. Але я починаю з тези, що перед тим, як щось корисне додати, треба щось шкідливе забрати. Бо у 90% харчові вподобання і пристрасті диктуються не мозком, а населенням кишківника. Апетит і склад тарілки контролює мікробіота. Хімічні сигнали виділяються бактеріями, після чого декодуються нервовими клітинами кишечника. І лише тоді це повідомлення отримує мозок.

Відео дня

Отже, заберіть зі свого раціону:

1. Цукор і підсолоджувачі — і з’явиться місце для свіжих фруктів і ягод

До цукру (у вигляді цукерок, булочок, тістечок, випічки з борошна, очищеного зерна) виникають стійкі бактеріальні асоціації, збільшується кількість патогенної мікрофлори. Цукор провокує запальні процеси в організмі, пошкоджує волокна колагену та еластину, які відповідають за молодість та здоров’я шкіри.

Забравши рафінований цукор, додайте ягоди, тим паче у сезон (хоча і заморозка нічим не поступається). Ягоди завжди виграють у порівнянні з фруктами, завдяки тому, що в них багато клітковини, антиоксидантів, поліфенолів.

2. Порожню, наповнену крохмалями і швидкими вуглеводами їжу (картопляне пюре, макарони швидкого приготування, хліб з борошна вищого ґатунку) — і з’явиться місце для свіжих і соковитих овочів, хрумких і не розварених хрестоцвітних, цільнозернової пасти з альтернативних видів борошна.

Очищене зерно у кашах швидкого приготування, макаронних виробах із обробленого, шліфованого зерна, білому хлібі — це порожня їжа, в якій нема харчової цінності. Зернові корисні і потрібні тоді, коли мають оболонку. Необхідна для нас користь ховається саме в оболонці зерна та його зародку. Під час виробничого процесу (шліфування, обробки, вибілювання) з зерна видаляється більше 75% вітамінів та мінералів і втрачається до 97% клітковини.

Ягоди завжди виграють у порівнянні з фруктами

Каші — не панацея. Тому замінити їх на зелень та хрусткі овочі — хороша стратегія. Це і anti-age ефект, і профілактика дегенеративних захворювань, і зменшення ризику розвитку онкологічних процесів. А ще це смачно.

Вчіться поєднувати на тарілці різнокольорові овочі: оранжеві та червоні містять прокаротиноїди, хрестоцвітні завдяки сульфорафану дають гепатопротекторний ефект (посилюється опірна здатність печінки), зелень багата фолатами, які активують імунні клітини в кишківнику і захищають організм від гомоцистеїну (токсичної амінокислоти, концентрація якої збільшується при малорухливому способі життя, надмірній вазі, атеросклерозі).

Така тарілка свіжих і соковитих овочів, хрумких і не розварених хрестоцвітних, цільнозернової пасти з альтернативних видів борошна — це концентрація антиоксидантів і вітамінів, робота з мітохондріями, очищення судин, активізація ферментів (а отже, і відсутність важкості, метеоризму та печії).

3. Напої з молока (і з молоком), газовані води, пакетовані соки  — і з’явиться бажання втамувати спрагу чистою водою.

А з чистою водою можна експериментувати. Додайте імбир з лимонним соком чи куркуму та чорний перець — і посилите харчову цінність напою. Імбир — це вітаміни А, С, В1 та В2, цинк, магній, кальцій, фосфор, натрій, залізо, майже всі незамінні амінокислоти, органічні кислоти. Цитрусові — стимуляція ферментів, куркума і перець — покращення кровотоку в судинах

4. Фритюр і смажені страви і в вас оновляться рецептори і ви почнете відчувати смаки справжньої, чистої їжі.

Транс-жири викликають запалення судин, розвиток атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, ризик цукрового діабету II типу, нейродегенеративних захворювань. Погіршується робота нервових клітин, погіршується постачання кисню в мозок.

Переважання жирної, рафінованої, переробленої їжі та фритюру знищують мікробну різноманітність кишківника, натомість стимулюють ріст патогенних бактерій. А це прямий шлях до запальних захворювань і хронічних станів.

Замініть у своїй тарілці «погані жири» (насичені і транс-жирні кислоти) іншими жирами. Тими, без яких неможливе здорове існування клітин. А це, у першу чергу, джерела омега-3: жирна риба (скумбрія, свіжий оселедець, сардини, печінка тріски, всі підвиди лососевих), різноманіття насіння (конопля, кунжут, сонях, гарбуз, льон тощо), сушені горіхи, наголошую: не смажені (це всі улюблені, від волоського до кедрового, мигдалю та макадамії).

Забрати зайве, а на його місце додати корисне. Так змінювати звички простіше, приємніше і ефективніше!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X