Український суперфуд. Чим корисна смородина

31 липня 2020, 10:34

Ніякі заморські ягоди не зрівняються з потужною силою тих фітонутрієнтів, що були звичною їжею наших предків

У світі немає жодної країни, де б не існувало традиції готувати різноманітні напої на основі рослин.

Багато років до того, як в Україну прийшли і стали популярними зелений та чорний чаї, а останніми роками і «суперфуд» — чай матча, наші предки пили настої листя та гілочок, і ці багатовікові традиції мали під собою не менш багатовікові спостереження.

Відео дня

До сучасних українців, які живуть у багатоповерхівках, дійшли ромашковий та м’ятний чаї, настій шипшини та ще деякі чаї, але величезна кількість рослинних продуктів вже забута і проходить повз нашу увагу.

Український суперфуд — листя ягід

Сьогодні мій герой — листя чорної смородини.

Ми знаємо, що ягоди смородини багаті вітаміном С. Але окрім аскорбінової кислоти в ягодах є і фермент аскорбіназа, який інактивує незначну частину цього цінного вітаміну, тому не все те, що є в ягодах, засвоюється.

А от у листі немає цього ферменту, тому вітаміну С залишається більше.

Листя мають виражені протизапальні властивості, сповільнюють руйнування клітин

Але і це ще не все. Самого вітаміну С в листі набагато більше — приблизно в 1,5 — 2,5 разів.

Біофлавоноїдів, тобто різних біологічно активних сполук в листі так багато, в порівнянні з ягодами, що просто зашкалює: в ягодах приблизно 468 мг%, а в листі — 7365 мг%.

Яка дія на організм?

Листя мають виражені протизапальні властивості, сповільнюють руйнування клітин, стримують оксидантний стрес та старіння, розмноження хвороботворних бактерій, вірусів та грибків, мають антиканцерогенний ефект.

В листях багато катехінів і епікатехінів — саме тих суперважливих біологічно активних речовин, які визначають високу лікувально-профілактичну цінність зеленого та чорного чаю. Вміст катехінів в листях в 10−27 разів вищий, ніж в ягодах.

Багато в них і хлорогенової кислоти — саме тієї сполуки, яка надає цінності чорній каві. Хлорогенова кислота захищає печінку від старіння, ожиріння (стеатозу), фіброзу та цирозу, сприяє відновленню її клітин.

Антоціанів, темно-синіх біофлавоноїдів, в ягодах більше, ніж в листі, тому ягоди корисні для сітківки (а не лише чорниця, як ми звикли вважати).

В листях багато кальцію та магнію, які є коферментами (активаторами) багатьох біохімічних реакцій.

І ще кілька корисних властивостей листя смородини:

— додає енергії та тонізує;

— покращує стан печінки, корисний при ожирінні, жировому переродженні печінки;

— корисне при анеміях;

— захищає мозок від старіння;

— покращує стан судин, особливо капілярів;

— покращує травлення;

— є природнім полівітамінним засобом.

Як вживати?

Додавати в салати;

Готувати настої/чаї;

Додавати у ягідні пюре;

Додавати в страви (яєшню, омлет, суп, тушковані овочі, м’ясні та рибні страви).

Як зберігати?

В холодильнику, загорнутими у вологу полотнину (5−7 днів);

Заморожувати;

Сушити в тіні, зберігати в скляних банках.

Наша земля настільки багата «суперфудами», що ніякі заморські ягоди, які нерідко оброблені хімікатами, ніякі листя не зрівняються потужною силою тих фітонутрієнтів, що були звичною їжею наших предків, лікували їх, давали їм силу і здоров’я.

Сучасна наука досліджує властивості зеленого ягідного листя, ось лише декілька робіт по листю чорної смородини.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X