Не лише у вигляді салатів. Що станеться, якщо ви почнете з'їдати більше 30 рослинних продуктів на тиждень

Анастасія Голобородько: «Більше рослинних продуктів— більш різноманітний мікробіом кишківника» (Фото:alexraths/Depositphotos)
Овочі мають становити до 40% — 50% всього раціону
Починайте з овочів. Без перекосу в сторону тільки салатів. Це — велика важлива група продуктів. Вживайте їх щодня, щоб вони становили до 40% — 50% всього раціону.
Дослідники з American Gut Project виявили, що люди, які їдять більше 30 різних рослинних продуктів щотижня, мають більш різноманітний мікробіом кишківника порівняно з тими, хто їсть 10 або менше.
Дослідження також показало, що люди, які досягли позначки 30+, мали:
— більше бактерій, які виробляють так звані коротколанцюгові жирні кислоти. Доведено, що ці жирні кислоти знижують ризик запальних та онкологічних захворювань кишківника. Всесвітній фонд дослідження раку має переконливі докази того, що рослинна їжа знижує ризик інших видів раку, тому одна з рекомендацій щодо профілактики раку полягає в тому, щоб їсти більше зернових, овочів, фруктів і бобових.
Рослинна їжа знижує ризик раку
— більше різних типів корисних бактерій. Кількість видів рослин у раціоні людини взаємопов'язана з різноманітністю кишкового мікробіому. Незалежно від дієти, яку призначили (вегетаріанська, веганська), учасники, які їли більше 30 різних видів рослин на тиждень, мали більш різноманітну мікробіоту, ніж ті, хто їв 10 або менше видів рослин на тиждень. Зразки з кишківника цих двох груп також значно відрізнялися типами присутніх бактерій.
— посилений опір резистентності до антибіотиків. Учасники, які їли більше 30 рослин на тиждень, мали меншу антибіотикорезистентність. Іншими словами, бактерії, що живуть у кишківнику рослинолюбів, мали менше генів, що допомагають уникати антибіотиків. Дослідники вважають, що це може бути пов’язане з тим, що люди, які їдять менше рослин, натомість їдять більше м’яса тварин, вигодованих комбікормами з фармацевтичними добавками, антибіотиками в низьких дозах, доданими як консервант, що може сприяти виживанню бактерій, стійких до антибіотиків.
І ще кілька корисних ефектів:
— зниження рівнів запалення;
— зниження резистентності до інсуліну та покращення метаболічного здоров’я;
— стійке психічне здоров’я.
Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут
Текст публікується з дозволу авторки
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV
Більше блогів тут