Порахуйте самі. Що буде, якщо з'їдати по 30 рослинних продуктів щотижня

25 липня, 21:17
Анастасія Голобородько: «Їште більше зернових, овочів, фруктів і бобових» (Фото:monticello/Depositphotos)

Анастасія Голобородько: «Їште більше зернових, овочів, фруктів і бобових» (Фото:monticello/Depositphotos)

Кількість типів рослин у раціоні пов’язана з різноманітністю кишкового мікробіому

Дослідники з American Gut Project виявили, що люди, які їдять більше 30 різних рослинних продуктів щотижня, мають більш різноманітний мікробіом кишківника порівняно з тими, хто їсть 10 або менше.

Відео дня

Дослідження показало, що люди, які досягли позначки 30+, мають:

 — більше бактерій, які виробляють так звані коротколанцюгові жирні кислоти. Доведено, що ці жирні кислоти знижують ризик запальних та онкологічних захворювань кишківника. За даними Всесвітнього фонду дослідження раку, існують переконливі докази того, що рослинна їжа знижує ризики онкозахворювань, тому одна з рекомендацій щодо профілактики — їсти більше зернових, овочів, фруктів і бобових.

Урізноманітнити кишкову флору — завжди гарна ідея

Кількість типів рослин у раціоні людини пов’язана з різноманітністю кишкового мікробіому — кількістю типів бактерій, що живуть в кишківнику. Незалежно від дієти, яку їм призначили (вегетаріанська, веганська), учасники дослідження, які їли понад 30 різних видів рослин на тиждень, мали більш різноманітну мікробіоту. Зразки мікрофлори кишківника двох груп значно відрізнялися типами присутніх бактерій;

— меншу ймовірність розвитку резистентності до антибіотиків. Іншими словами, бактерії, що живуть у кишківнику рослинолюбів, мали менше генів, які кодують молекулярні помпи, що допомагають бактеріям уникати антибіотиків. Дослідники вважають, що це може бути пов’язане з тим, що люди, які їдять менше рослин, споживають більше м’яса тварин, вигодуваних комбікормами з антибіотиками у низьких дозировках, доданими як консервант, — це може сприяти виникненню бактерій, стійких до антибіотиків;

— зниження рівнів запалення;

— зниження інсулінорезистентності та покращення метаболічного здоров’я;

—  більш стійке психічне здоров’я. Досліджували такі розлади психічного здоров’я, як депресія, шизофренія, ПТСР та біполярний розлад. Виявилося, що певні типи бактерій більш поширені у людей з цими діагнозами, ніж у людей, які їх не мають. Урізноманітнити кишкову флору — завжди гарна ідея.

Ось посилання на дослідження — вивчайте. ⠀

Завдання на тиждень зрозуміли? Підрахуєте? Я порахувала сьогодні свої рослинні компоненти (тільки овочі, зелень, фрукти та ягоди, хоча горіхи, насіння, цільне зерно та бобові також рахуємо). За сніданок та обід вже 14 видів — я впораюсь. А ви?

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X