Квиток у довголіття. Як отримати максимальну користь від салату

20 червня 2020, 12:10
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Додавання бальзамічного оцту знижує глікемічний та інсуліновий індекси продуктів

Кожного разу, коли ви готуєте салат, ставтеся до нього, як до своєрідної перепустки у довголіття (до інших страв також).

Нам весь час казали: харчування має бути збалансованим, важливо, щоб на тарілці були продукти, які дають тілу білки, жири та вуглеводи. Це правда.

Відео дня

Але є ще інші, особливі компоненти, яких не достатньо назвати лише вітамінами чи мінералами. Це всі біологічно активні молекули, які присутні в рослинних продуктах. Вони є регуляторами багатьох біохімічних реакцій у наших клітинах, на різних рівнях.

Різні мікронутрієнти мають різнобічну дію: зменшують запалення в організмі, стабілізують рівень гормонів стресу, покращують структуру капілярів, лімфовідтік, сприяють відновленню ушкодженої ДНК і тим самим захищають організм від багатьох видів раку, ризик яких з віком суттєво збільшується.

Якщо після того, як оливкова олія постояла в холодильнику, в ній не випаде білий осад — це підробка

А ще вони роблять свіжою та гладкою шкіру, незалежно від віку, бо збільшують здатність печінки знешкоджувати ксенобіотики (чужорідні речовини) і покращують структуру білка колагену.

Деякі мікронутрієнти містять водорозчинні компоненти, наприклад, вітамін С, але багато краще засвоюються із жирами, як різні види каротиноїдів.

В салаті має значення все.

Тому я хочу сказати трохи про заправку або топінг, як зараз кажуть.

Оливкова олія

Оливкова олія або сметана мають бути справжніми. Найкраща оливкова олія — та, яка нерафінована і extra virgin. Оливкова олія — продукт екзотичний в Україні, і, користуючись бажанням людей здоровіше харчуватися, на жаль, випускають і багато фальсифікату, який можливо визначити лише в лабораторії.

Єдине, що можна зробити — спробувати поставити олію в холодильник. Якщо після того, як вона там постояла, в ній не випаде білий осад, це підробка. Тому потрібно купувати брендовану олію, а це продукт недешевий.

Оливкова олія містить протизапальні жири, які сповільнюють вікові зміни в судинах, зменшують ризик атеросклерозу і мають багато інших властивостей.

На порцію достатньо 1−2 чайні ложки.

Бальзамічний оцет

Бальзамічний оцет — це продукт глибокої ферментації свіжого виноградного сусла, з витримкою 12 років.

Справжній бальзаміко покращує склад кишечної мікрофлори, пригнічує розмноження хвороботворних бактерій, сприяє синтезу назвичайно цінних коротколанцюгових жирних кислот (КЛЖК), які захищають кишечник від запалень та раку, організм — від ожиріння і цукрового діабету 2 типу, оскільки підвищують чутливість клітин печінки та м’язів до інсуліну.

Бальзамічний оцет — це захист від діабету та ожиріння, але і це ще не все.

Додавання бальзамічного оцту знижує глікемічний та інсуліновий індекси продуктів, отже, додатково захищає організм від інсулінорезистентності, цукрового діабету 2 типу, ожиріння, серцево-судинних хвороб, інсультів та швидкого старіння.

Мій салат:

— зелень, листя листового салату, гірчиці, петрушки, руколи, кропу, цибулі;

— помідор;

— полуниця;

— моцарела (половинка);

— оливкова олія (1 чайна ложка);

— бальзамічний оцет (1 чайна ложка, можна менше, за смаком);

— сіль (трошки підсолила зелень).

Квитки у довголіття отримають не всі. Бо тут діють свої правила: до цих квитків потрібно робити правильні кроки в правильному напрямку.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X