Це не їжа. Чим відрізняються рафіновані та цільні продукти

8 вересня, 20:43
Анастасія Голобородько: «Ковбаси та сосиски здебільшого — не їжа, на жаль» (Фото:Nicolas Postiglioni/Pexels)

Анастасія Голобородько: «Ковбаси та сосиски здебільшого — не їжа, на жаль» (Фото:Nicolas Postiglioni/Pexels)

Каша швидкого приготування насичує на годину, цільна — на три

Рафіноване та цільне.

Олії

Жоден процес промислового втручання в олію (як і в тваринний жир) не йде їй на користь. Краще, чистіше чи корисніше не стає жодна.

Рафінація робить олію стабільніше — так, продовжується життя на полиці, так, працює як консервант заради терміну зберігання, так. Але це завжди груба зміна молекулярного складу. Це завжди окиснення.

Відео дня

Те, що просто віджали з рослини — супер. Є адекватна рафінована. Те, що пройшло центрифуги та нагрівання — ні. Втрата на клітинному рівні.

Такі олії більше схожі на топливо, ніж на їжу

У будь-якого процесу очищення є багато ступенів. Перший — відстоювання, природне осадження частинок, що у зваженому стані у рідкому середовищі, під впливом сили тяжкості. Але на цьому ніхто не зупиниться, ця олія погано зберігається. І прогоркає. Тому центрифуга, фільтр-прес (або найчастіше хімічне очищення), іноді — лужна рафінація. Потім найгірші з погляду впливу на здоров’я процеси — відбілювання олії, дезодорація. Чесно, такі олії більше схожі на топливо, ніж на їжу.

М’ясо

Жоден перероблений людиною жир жодна клітина тіла не в змозі нормально зрозуміти, прийняти і переварити. Навіть хамон — давно не просто в’ялене м’ясо. Чотири стабілізатори — нітрит натрію, нітрит калію, аскорбат натрію та натрієві солі лимонної кислоти — дадуть хамонам та прошуто можливість не міняти колір та не втратити масу при сушці. Ковбаси та сосиски здебільшого — не їжа, на жаль. Якщо й іноді допускати, то орієнтуйтесь на склад.

Каші

Каша швидкого приготування насичує на годину, цільна — на три. Гранула солодка впливає на харчову поведінку і снеки протягом дня, цільнозерновий хліб на заквасці — ні. Всі вітаміни, фолати, мінерали, клітковина — здогадайтесь, де. Не в тому, що відшліфували.

Більше порад Анастасії Голобородько можна знайти тут

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X