Мій чорний сніданок. Які продукти неодмінно мають бути в раціоні

13 січня 2021, 00:35

Продукти чорного кольору вкрай цінні, тому що містять суміші різних поліфенолів

Пам’ятаєте анекдот про чорний-чорний ліс і чорну-чорну поляну, на якій стоять два чорні-чорні мужики і один другого питає: «Куме, нашто-сьте ґуму палили?» (закарпатський варіант).

Відео дня

Сьогодні хочу нагадати про хороший бік всіх відтінків чорного.

Те, що наша тарілка має бути різнокольоровою, знають майже всі. І те, що кольори мають бути максимально насиченими, теж знають.

Але один колір увібрав у себе майже всю палітру кольорів — чорний. Він дуже цінний, бо містить суміші різних поліфенолів.

Що таке поліфеноли? Це кольорові сполуки, які мають виражену біологічно активну дію на організм.

Різні види поліфенолів по-різному впливають на організм

Недостатньо їсти лише чорний виноград, бо там є ресвератрол, чи їсти лише смородину, бо там є фенольні кислоти — важливо включати всі відтінки чорного кольору у свій раціон. Чому?

Бо різні види поліфенолів по-різному впливають на організм. Вони допомагають йому бути стійким до стресу і захищають клітини.

Деякі з поліфенолів мають протидіабетичну дію, зменшують інсулінорезистентність, покращують засвоєння глюкози клітинами, стимулюють вироблення інсуліну клітинами підшлункової залози.

Інші захищають серце та судини, підвищуючи еластичність еритроцитів, сповільнюючи прогресування атеросклерозу, запалення судин, утворення тромбів та розрив атеросклеротичних бляшок.

Багатий поліфенолами раціон допомагає оновлювати судини, стимулюючи синтез гіалуронової кислоти, які відновлює цілісність ендотелію судин (внутрішньої клітинної вистилки судин).

Завдяки протизапальній та антиоксидантній дії всі темно-забарвлені дари природи захищають від раку.

І що дуже важливо — чорні поліфеноли проникають через гематоенцефалічний бар'єр і захищають тканини мозку від негативних впливів (токсинів, шкідливих продуктів обміну речовин, вірусів, бактерій і так далі).

Поліфеноли здатні змінювати активність багатьох ферментів обміну речовин, а також стимулювати вироблення необхідних ферментів, відповідальних за відновлення клітин і оновлення клітинного резерву.

Наш організм, незважаючи на всю його досконалість, не здатний виробляти поліфеноли, але здатний самостійно засвоювати їх із рослин та ягід, правда, не всі однаково.

Передбачаючи ваш порив «очорнити» свої тарілки, робіть все без перекосів — все ж залишайте місце для яскравих кольорів, тоді все буде вже точно збалансовано.

Мій чорний сніданок:

— Чорний рис із вершковим маслом

— Запечені баклажани

— Салат із червоної капусти із оливковою олією і бальзаміком, варений буряк

— Ягоди ожини, смородини і чорниці

— Чорна кава (може бути і какао на воді або чорний чай).

— Чорний 99% шоколад

Тут не багато білку, але багато поліфенолів.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X