Додають сил і бадьорості. Чим корисні цитрусові та як їх правильно їсти

23 грудня 2022, 23:03
Світлана Фус: «Сезон цитрусових у розпалі» (Фото:VadimVasenin/Depositphotos)

Світлана Фус: «Сезон цитрусових у розпалі» (Фото:VadimVasenin/Depositphotos)

Ці фрукти добре поєднуються з м’ясом і рибою

На Новий рік без цитрусових, а особливо мандаринів та апельсинів, аж ніяк. Це і традиція, і прикраса, і, головне, запах самих новорічних свят.

Всі цитрусові — смачні постачальники корисних речовин: в першу чергу вітаміну С, а також мікроелементів і антиоксидантів. Мандарини краще їсти прямо з білою сіточкою, що закутує дольки: там міститься велика кількість глікозидів, що зміцнюють серце.

Відео дня

У плодах мандаринів високий вміст аскорбінової кислоти (38% добової норми в 100 г), але це менше, ніж в апельсинах (там її відповідно 59%).⠀

Всі цитрусові — смачні постачальники корисних речовин

Обидва фрукта не дуже багаті іншими вітамінами. За мінеральним складом їх плоди також схожі — містять калій, кальцій, кремній, магній.

Цитрусові мають і інші корисні речовини. Наприклад, в апельсинах з антиоксидантів є не тільки вітамін C. Антиоксидантна дія бета-каротину та фолієвої кислоти цього фрукту допоможе зберегти еластичною шкіру, надасть їй здорового вигляду. Цей ефект мають як косметичні засоби з вмістом апельсину, так і самі фрукти при їх споживанні.

Лимон знаменитий своїм кислим смаком та високим вмістом вітаміну С. Мореплавці брали з собою лимони в далекі плавання як засіб від цинги — цей вітамін довго зберігається в плоді.

З якими продуктами поєднуються цитруси?

Як фрукти, що містять кислоти, вони добре поєднуються з м’ясом і рибою. Солодкі цитруси: апельсини, мандарини, помело і навіть грейпфрути, прекрасні самі по собі. Їх їдять свіжими, додають у фруктові та овочеві салати.

Дітям цитрусові треба давати з обережністю, вони протипоказані при діатезах. Також не варто їх вживати людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунку та розладами кишечнику.

Хворі на цукровий діабет повинні пам’ятати про високий вміст цукру в мандаринах і апельсинах.

Слід пам’ятати, що мандарини та апельсини мають вищий за інші цитрусові глікемічний індекс — приблизно такий самий, як у хурми, винограду чи яблук. Рекомендую їсти мандарини не більше 1−2 штук за один раз дорослим, а дитині достатньо 1 мандаринки на день.

Цитрусові додають сил і бадьорості, допомагають повернути гарний настрій. Їх сезон в розпалі!

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X