Унікальний вплив на здоров’я. Чому варто їсти більше зелені

19 вересня, 20:43
Андрій Беловєшкін: «Їжте більше зелені у будь-якому вигляді» (Фото:alely/Depositphotos)

Андрій Беловєшкін: «Їжте більше зелені у будь-якому вигляді» (Фото:alely/Depositphotos)

Це потужний механізм, який посилює та продовжує відчуття ситості

Зелений колір різних трав і листових овочів забезпечується хлоропластами. Усередині них містяться особливі структури — тилакоїди, де і відбувається фотосинтез. Ці сполуки мають унікальний вплив на здоров’я людини. Коли ви їсте більше зелені будь-яким способом — додаєте в салат, у кашу, їсте вприкуску, робите смузі, додаєте заморожений шпинат тощо, ви отримуєте велику кількість тилакоїдів з їжею.

Відео дня

Зелень оптимальна в кожен прийом їжі

У процесі травлення тилакоїди поєднуються з крапельками жиру, розміщуються на межі жир і вода і впливають на активність панкреатичної ліпази, уповільнюючи розщеплення жиру. Це перешкоджає всмоктуванню жирів, але без стеатореї. Потім жири, що вислизнули від ліпази, потрапляють у здухвинну кишку, де запускають ileal brake рефлекс, стимулюючи продукцію кишкових гормонів GLP-1 і ССК і уповільнюючи скорочення шлунка, викликаючи ситість. Також зростає рівень ентеростатину. Це приводить до того, що рівень гормону голоду греліну знижується, рівень гормону ситості лептину тримається довго (360 хвилин після їди), рівень інсуліну знижується. Людина почувається ситою тривалий час без побічних ефектів.

Рівень гедоністичного апетиту. На особливу увагу заслуговує вплив тилакоїдів на гедоністичний голод. Річ у тім, що затримка перетравлення жиру веде до сильнішої дофамінової стимуляції. Тому в дослідженнях тилакоїди не тільки різко знижували бажання доповнити трапезу десертом, а й знижували потяг до солодкого та жирного після їди. З додаткових механізмів — вплив на кишкову мікрофлору: зростає кількість бактерій, що виділяють більше коротколанцюгових жирних кислот. Також тилакоїди знижують пострандіальні стрибки глюкози та рівень інсуліну.

Просто додай трави. Зелень оптимальна в кожен прийом їжі, особливо якщо в їжі багато жиру. Їжте її в салатах, вприкуску, запікайте, додайте в подрібненому вигляді, в сухому вигляді, в замороженому — це потужний механізм, що дає вам можливість почуватися більш ситими і знизити потяг до перекусів. І поки всі із захопленням обговорюють агоністи рецепторів глюкагоноподібного пептиду-1 (GLP-1), ви маєте смачну та безпечну можливість використовувати їх у своєму щоденному харчуванні.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X