Їжа для сильних. Як квашена капуста сприяє перемозі

14 червня, 23:03
Оксана Скиталінська: «В процесі квашення виробляється нейромедіатор ацетилхолін, який має заспокійливу дію» (Фото:timolina/Depositphotos)

Оксана Скиталінська: «В процесі квашення виробляється нейромедіатор ацетилхолін, який має заспокійливу дію» (Фото:timolina/Depositphotos)

Якщо ви щодня з'їдатимете хоча б 50 г цього продукту, ви піднімете своє здоров’я на декілька рівнів

Саме це я і хотіла сказати: квашена капуста сприяє перемозі. От ми звикли, що квашену капусту корисно їсти взимку, бо там є вітамін С.

Але якщо ви влітку щодня з'їдатимете хоча б 50 г, не кажучи про 100 г, квашеної капусти, ви піднімете своє здоров’я на декілька рівнів. Поясню, чому.

Відео дня

Квашена капуста лише на перший погляд — така собі звична простенька страва. Але насправді це їжа для супер сильних тілом та розумом людей.

Накручуючи на виделку порцію соковитої капусти, ми одержуємо приблизно 1 мільярд КУО (колонієутворюючих одиниць) молочнокислих бактерій (лактобактерій), причому до 26 різних штамів.

Звідки ж беруться ці бактерії? Зазвичай вони живуть на листочках капусти. Працюють вони надзвичайно злагоджено: одні запускають процес бродіння (ферментації), а інші — продовжують. Лактобактерії захищають квашену капусту від грибків та плісняви, і в цьому їм допомагає сіль.

Чому квашена капуста це ліки під час війни?

Війна — це тривалий стрес, який не минає для організму безслідно. Його наслідки даються взнаки важко і довго. І квашена капуста може допомогти.

Квашена капуста — це ліки під час війни

1. Засіб від депресії та стимулятор розумової діяльності. Емоційний стрес та депресія прискорюють старіння. А в процесі квашення виробляється нейромедіатор ацетилхолін, який має заспокійливу дію. Крім того, вітамін С потрібен для синтезу серотоніну із триптофану (а це і активність вдень і міцний сон вночі).

2. Ліки для кишечника. Живі лактобактерії захищають кишечник від різних інфекцій. Але квашена капуста постачає в кишечник не лише живі пробіотики (лактобактерії), але і пребіотики — клітковину капусти.

3. Ліки для судин та профілактика атеросклерозу.

4. Знижує рівень сечової кислоти у крові, захищає від подагри та каміння в нирках. Пробіотики розщеплюють пурини (інозин та гуанозин).

5. Сповільнює старіння. Окрім вищезгаданих корисностей, квашена капуста містить легкозасвоювану L-форму вітаміну С (не дуже багато, але достатньо для нормального обміну речовин). Він необхідний для синтезу білка колагену — основного білка сполучної тканини (при дефіциті зуби слабо тримаються у деснах, погіршується робота суглобів). Вітамін С у квашеній капусті «подорожує» кишечником аж до товстої кишки, тобто надходить в організм поступово.

Крім того, вітамін С сповільнює процеси окислення, які руйнують організм, гальмуючи надмірну активність вільних радикалів.

Як вживати квашену капусту?

Дуже добре — з невеличкою кількістю нерафінованої олії, наприклад, соняшникової (пів або одну чайну ложку на порцію). Така олія багата вітаміном Е, який захищає вітамін С від руйнування (окислення).

Квашена капуста з полуницею

Ми звикли до традиційних страв, але дієтологія — це наука, яка допомагає отримати максимальну користь з продуктів, підкорегувати ті чи інші стани.

У полуниці багато фізетину — сполуки, яка захищає клітини мозку від руйнування, депресії, погіршення пам’яті та хвороби Альцгеймера. Крім того, фізетин також підсилює антиоксидантну активність вітаміну С. Тому не бійтеся нового, експериментуйте для здоров’я.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X