Вегани проти м’ясоїдів. Чи так жахлива тваринна їжа, як про це говорять

19 грудня 2019, 20:43

Навіть те, що підкріплено якимись дослідженнями, не завжди є істиною

Не так давно на екрани вийшов фільм, який змусив багатьох поставити під сумнів свої харчові звички та переконання. Йдеться про документальний фільм Game Changers, у якому спортсмени, а також тренери, лікарі та вчені міркують про користь веганства — тобто повну відмову від тваринних продуктів — для людського організму.

Відео дня

Уявіть, як Арнольд Шварценеггер говорить, що своєю силою та здоров’ям зобов’язаний рослинній їжі — мимоволі почнеш сумніватися у правильності свого раціону харчування.

У фільмі акцент робиться саме на повній відсутності в раціоні їжі тваринного походження. Ніякої риби, яєць, молочних продуктів — йдеться не тільки про м’ясо. До наслідків вживання їжі тваринного походження зараховують і рак, і зниження еректильної функції, і триваліший час відновлення після фізичних навантажень, і запальні процеси, і багато іншого.

Мені дуже хочеться розповісти про те, що навіть те, що підкріплено якимись дослідженнями й експериментами, не завжди є безумовною істиною. Разом із колегою Станіславом Кравчуком ми вибрали кілька основних тез фільму і хочемо розповісти, чому не варто відразу викидати з холодильника все те, що ви так звикли їсти.

Теза № 1

Тваринний білок впливає на ймовірність розвитку раку простати, а також раку молочної залози.

«У Національному інституті раку з’ясували, що у тих, хто їв курку або рибу двічі на тиждень, ризик розвитку раку прямої кишки збільшувався в 2−3 рази», — стверджують творці фільму.

Але на розвиток раку простати та раку молочної залози, передусім, впливають зовсім інші причини — такі як генетика і рівень статевих гормонів. Їжа не є першопричиною розвитку таких патологій. Треба бачити дослідження, про які йдеться, і дивитися на відносний ризик. Дані, наведені у фільмі, найімовірніше, просто переоцінені.

Теза № 2

Первісні люди харчувалися переважно рослинною їжею.

Доказом того, що наші предки харчувалися переважно рослинною їжею, на думку творців фільму, може служити «довший» шлунково-кишковий тракт: рослинна їжа перетравлюється складніше, ніж м’ясо, тоді, як у хижаків ШКТ — коротший. Також у фільмі йдеться про те, що зуби людини сформовані саме так, а не інакше, щоб перетирати рослини.

Стародавні люди були всеїдними

Стародавні люди, дійсно, харчувалися не тільки м’ясом. Вони завжди були всеїдними: вживали як м’ясо, здобуте на полюванні, так і рослини, які збирали або вирощували. Все це залежало від місця проживання і доступної в тому чи іншому регіоні їжі.
Щодо «довгого» шлунково-кишкового тракту, то у фільмі надано невірні дані. У людини довжина кишечника — 3−5 м. Для порівняння, у травоїдних тварин вона може сягати 30 м.

А зуби людини пристосовані до різного раціону — адже ікла в нас теж є. Крім того, вони з часом зменшилися в розмірі, бо люди вже давно не розривають сиру їжу на шматки, а готують і їдять, використовуючи кухонний інвентар і столові прибори. У тварин же із «знарядь» тільки зуби.

Теза №3

Їжа тваринного походження призводить до утворення жиру в крові та її помутніння, що сприяє розвитку серцево-судинних захворювань.

«Від їжі безпосередньо залежить, наскільки якісно виконуватиме свою функцію ендотелій, який звужує або розширює просвіт судин», —
каже Роберт Фогель, співголова підкомітету NFL із серцево-судинних захворювань. У фільмі розповідається про експеримент, учасниками якого стали три футболісти: Майкл Томас, Грифф Уейлен і Кенні Стіллз.

У перший день спортсмени з'їли на сніданок буріто з великим вмістом білка. У Майла в буріто була яловичина, у Кенні — органічна курка, а у Гріффа — чорні боби.

Потім у футболістів взяли кров і помістили її в центрифугу. Через деякий час пробірки дістали — і виявилося, що у Майкла і Кенні кров була каламутна, в той час, як у Гріффа в крові каламутності не було.
На другий день всім футболістам дали буріто з бобами, повторили аналіз, і у всіх трьох цього разу кров була без помутнінь.

Автори цього експерименту намагалися показати, що в кров після буріто з м’ясом потрапляє жир, і неважливо, яловичину ви з'їли або курку.
Жир, натомість, негативно впливає на серцево-судинну систему та провокує утворення тромбів. А після рослинної їжі такого ефекту не виникає.
Насправді, будь-яка їжа, що містить жири тварини, і рослинні), всмоктується в тонкому кишечнику, після чого жири зв’язуються з білками й у вигляді спеціальних структур — хіломікронів — потрапляють у кров. Це і викликає помутніння плазми (рідкої частини крові). І це нормальний стан після вживання в їжу жирів. Це підтвердить будь-який підручник з фізіології людини.

Звичайно, якщо кількість жирів, зокрема, насичених, у раціоні значно перевершуватиме рекомендовані норми, то через багато років, за наявності комплексу умов, що включають у себе генетику, спосіб життя та шкідливі звички, може виникнути атеросклеротичне ураження судин.

Також важливо розуміти, що буріто, навіть у поєднанні з рослинними білками і жирами — не найбільш збалансований продукт. Оскільки сам корж робиться, найчастіше, з борошна без вмісту клітковини, наприклад, з білої пшеничної або шліфованої кукурудзяної муки. А такий тип вуглеводів погано засвоюється в поєднанні з тваринними продуктами.

Теза №4

Рослинна їжа позитивно впливає на еректильну функцію у чоловіків.

У фільмі описується ще один експеримент, під час якого трьох футболістів нагодували рослинною їжею, а потім попросили надіти на статевий орган спеціальний прилад, який мав під час сну вимірювати частоту і тривалість ерекції. В результаті в цю ніч у всіх трьох ерекція була частішою і довшою на більш ніж 50% у порівнянні з іншими днями, коли в раціоні спортсменів була присутня їжа тваринного походження.

Однак це був експеримент з погано продуманим дизайном. У науці важлива «чистота експерименту»: на ерекцію може впливати тисяча причин, серед яких і стрес, і фізичні навантаження, і емоційний стан. Крім того, вибірка, що складається з трьох осіб, не дає достатніх підстав для таких гучних заяв.

Фільм зроблений досить яскраво, із залученням відомих людей, що автоматично підвищує рівень довіри глядачів. Але потрібно звертати пильну увагу на факти.

У своїй роботі я часто стикаюся з веганським стилем харчування. Наприклад, людина замість м’яса вибирає фалафель — але випускає з уваги, що той часто смажиться в олії або фритюрі, що сприяє утворенню КПГ (кінцевих продуктів глікірування) і трансжирів. У такому випадку, шматочок запеченої риби або м’яса буде здоровішим вибором.

Словом, рекомендую на всі популярні дієти і актуальні тренди дивитися з різних сторін — вивчаючи всі плюси й мінуси та оцінюючи ризики.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X