Ідеальна в усіх відношеннях. Як отримати максимальну користь від броколі

9 липня 2020, 23:03

При правильному використанні цей продукт здатний зміцнити здоров’я та продовжити молодість

Броколі — капуста, ідеальна в усіх відношеннях. Вона смачна, низькокалорійна, відмінно переносить заморозку, не вимагає тривалого приготування і, що найважливіше — дуже корисна.

Відео дня

Складно собі уявити збалансоване харчування без броколі. В овочі велика кількість вітаміну В9 (фолієвої кислоти), С і β-каротину. Серед інших капуст броколі — лідер за вмістом вітаміну С. В ній його аж 89 мг, для порівняння: у білокачанної — всього 45 мг.

Також в броколі багато клітковини, що гарантує швидке насичення. Важливо, що у броколі клітковина різних видів — целюлоза, пектин, лігнін. Всі вони допомагають боротися із закрепами, полегшують роботу кишечника і захищають його від онкологічних захворювань.

Складно собі уявити збалансоване харчування без броколі

Калорійність броколі — всього 34 ккал/100 г. Це дає можливість без шкоди для фігури поєднувати цю смачну капусту з м’ясом або рибою.

Особливої уваги заслуговує броколі завдяки підвищеному вмісту біоактивних сполук: сульфорафану, індолу, ізотіоцінатів. Саме вони надають капусті специфічний аромат. Ці сполуки, потрапивши в організм, стимулюють вироблення ферментів, необхідних для детоксикації організму і виведення токсинів і канцерогенів. Корисно знати, що в броколі та в цвітній капусті їх рівень особливо високий в порівнянні з іншими видами.

Сульфорафан має потужну протиракову дію. Природно, що одне тільки харчування, що містить ці сполуки, не врятує при наявності пухлин. Але додавання капусти в свій раціон хоча б пару раз на тиждень може стати одним з важливих засобів профілактики.

Сира броколі містить також специфічний білок, здатний зв’язувати сірку і тим самим інактивувати певну кількість цінного сульфорафана. Саме тому броколі в сирому вигляді — це не так корисно, як багато хто думає. Але її не можна й переварювати, від цього вона стане несмачною і втратить більшу частину вітамінів та інших корисних речовин.

Який оптимальний спосіб приготування? Найкраще рішення — їсти її напівсирою. Наприклад, готувати на пару протягом 3−4 хвилин, коли броколі залишається напівсирою, хрусткою і смачною.

Ще один відмінний спосіб насолодитися смаком капусти — бланшування. Потрібно довести воду до кипіння, опустити в неї овочі на 30−60 секунд (щоб вони стали м’якими) і відразу ж перекласти їх в крижану воду для зупинки процесу приготування. Такий спосіб зберігає яскравий колір овочів і робить їх смачнішими.

Броколі краще тримати в холодильнику, а на зиму зберігати в замороженому вигляді.

Хоча слід пам’ятати, що є протипоказання. Порції капусти броколі, брюссельської, кольорової та інших хрестоцвітних можуть негативно позначитися на здоров'ї людей з порушеною функцією щитоподібної залози (при гіпотиреозі). Ізотіоцінати, що містяться в броколі, стримують засвоєння йоду, а це посилює його дефіцит в організмі.

При правильному використанні цей продукт здатний продовжити молодість. Броколі допоможе скинути зайву вагу, зміцнить здоров’я та внесе різноманітність у ваше здорове меню.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X